Проруски партии се опитват да променят геополитическата ориентация на държавата

...
Проруски партии се опитват да променят геополитическата ориентация на държавата
Коментари Харесай

Горанов: Скептицизмът за приемането на еврото се подхранва от проруски партии

Проруски партии се пробват да трансформират геополитическата ориентировка на страната и това е една от аргументите за спекулациите към присъединението на България къмеврозоната и банковия съюз. Другата ос на опозиция е недоверието в еврото. Това разяснява финансовият министър Владислав Горанов на годишната среща на бизнеса с държавното управление, проведена от седмичника " Капитал "

Той разяснява импортираната в Народното събрание законодателна смяна в закона за Българска народна банка, за който се разбра през уикенда и която породи опасения, че цели смяна на валутния курс лев - евро.

Някои избират да стоим като скачени съдове с еврото, само че в случай че нещо се случи да можем да поемем по собствен път. Тази интеграция е необратима и ни включва в най-вътрешния кърг за взимане на решения. Има доста проруски партии, които работят за смяна на геополитическата ориентировка на страната. Тези две оси постоянно ще ги има и те постоянно ще излъчват далавера против доверието в еврото и задълбочанането на интеграцията ", сподели Горанов.

Управителят на Българска народна банка Димитър Радев добави, че изменението се постанова откакто през декември юристите на ЕЦБ и на Европейската комисия са открили, несъответсвие в българското законодателство, тъй като валутният механизъм ERMII изключва закрепените валутни курсове в националното законодателство

И двамата увериха, че присъединението на България ще стане при настоящия валутен курс, а валутният ръб ще бъде анулиран сега, в който страната се причисли към Еврозоната. По този метод са влезнали и балтийските страни, сподели Радев.

Позицията на България е уважавана от нашите контрагенти и в никакъв случай не е поставяна под върос или препоръчана на полемика. Дори да има такова искане, няма по какъв начин да се осъществя, тъй като решенията се взимат с консуенсус, а в него има 2 гласа от България ", сподели шефът на Българска народна банка.

По думите му до спекулациите се е стигнало поради " логистиката " - изменението бе импортирано от депутати сред първото и второто четене на различен закон. Това е последната юридическа спънка за присъединението на страната към банковия съюз и към валутния механизъм, добави Радев.

Постигаме добър прогрес, движим се в проект, да оставим тематиката с валутния курс зад нас, добави той.

Горанов удостовери, че до края на април България ще се причисли към чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Ако не е този валутният курс, няма да влезем, акцентира той.

Пред представителите на бизнеса Горанов увери, че анулацията на плоския налог не е в дневния ред на държавното управление. Той изрази убеденост, че 2020 година няма да бъде по-лоша от 2019 година, а може би и по-добра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР