Проруски настроеният чешки президент Милош Земан спечели втори 5-годишен мандат,

...
Проруски настроеният чешки президент Милош Земан спечели втори 5-годишен мандат,
Коментари Харесай

Милош Земан спечели втори президентски мандат в Чехия

Проруски настроеният чешки президент Милош Земан завоюва втори 5-годишен мандат, като победи своя противник, политическия дилетант Иржи Драхош, изявил се като проевропеец, на балотажа, състоял се през вчерашния ден и през днешния ден, своя противник, съобщи Асошиейтед прес.

При постъпили резултати от 99,35% от изборните секции

Земан има 51,55% от гласовете против 48,44% за Драхош ,

който призна провалянето си и поздрави своя противник. 68-годишният Драхош, който е някогашен началник на чешката академия на науките и е професор по химия, сподели, че счита да остане в политиката, само че не се впусна в детайлности за желанията си.

73-годишният Земан е деец на чешката политика и е от поколението на първите политици от посткомунистическия преход. Бил е и министър председател. Той завоюва първия си мандат през 2013 година в първите всенародни президентски избори. Преди това президентът се избираше от Народното събрание.

Веднага откакто крайният резултат стана прочут, Земан се срещна с деятели на своя избирателен щаб и със свои поддръжници, като съобщи пред тях, че няма желание да се бори за промени в конституцията, с цел да бъде президент и трети мандат.

„ Това е моята последна политическа победа .

След нея няма да имам и нито едно политическо проваляне. Според чешката конституция президентът има право единствено на два мандата и аз никога не се поканвам да предизвиквам смяна на конституцията “, акцентира той и благодари на гласоподавателите за оказаното му доверие в тези избори.

Новият остарял президент заяви също, че ще даде на и.д. премиера Андрей Бабиш, който наскоро загуби избор на доверие в Народното събрание, повече време, с цел да сформира ново държавно управление. Премиерът милиардер Бабиш, който има съществени проблеми с правораздаването и сега е със снет имунитет, само че остава отпред на длъжностен кабинет, поддържа Земан в предизборната акция. Земан също не скрива поддръжката си за Бабиш, като преди изборите даде обещание да му даде втори късмет да сформира държавно управление.

АП отбелязва, че

Земан, макар успеха си, остава разграничителна фигура в чешката политика

(за което свидетелства и сложната му победа) с левичарските си възгледи, с флиртовете си с Русия и Китай, с блестящо антиимигрантската и антимюсюлманската си реторика. Според него вълната от ислямистки и екстремистки атентати в Европа е обвързвана с напора на пришълци. Той назовава имиграцията „ проведено настъпление “ и не стопира да повтаря, че ислямът е несъответстващ с европейската просвета.

Земан беше един от малцината европейски водачи, подкрепили кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати. Макар че е прочут като евроскептик, той в никакъв случай не се изказал против Европейски Съюз, само че предложи провеждането на референдум за участието в него по сходство на този във Англия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР