Проруски настроеният чешки президент Милош Земан спечели втори 5-годишен мандат.

...
Проруски настроеният чешки президент Милош Земан спечели втори 5-годишен мандат.
Коментари Харесай

Чехите преизбраха Милош Земан за президент

Проруски настроеният чешки президент Милош Земан завоюва втори 5-годишен мандат. Той победи на балотажа за най-високия държавен пост, състоял се през вчерашния ден и през днешния ден, своя противник, политическия дилетант Иржи Драхош, изявил се като проевропеец, съобщи АП.

73-годишният Земан е деец на чешката политика и е от поколението на първите политици от посткомунистическия преход. Бил е и министър председател. Той завоюва първия си мандат през 2013 година в първите всенародни президентски избори. Преди това президентът се избираше от Народното събрание.

АП отбелязва, че Земан, макар успеха си, остава разграничителна фигура в чешката политика с левичарските си възгледи, с флиртовете си с Русия и Китай, с блестящо антиимигрантската и антимюсюлманската си реторика.

Веднага откакто резултатите от балотажа станаха известни, Земан заяви, че ще даде на и.д. премиера Андрей Бабиш, който наскоро загуби избор на доверие в Народното събрание, повече време, с цел да сформира ново държавно управление.

Премиерът милиардер Бабиш, който има съществени проблеми с правораздаването и сега е със снет имунитет, само че остава отпред на длъжностен кабинет, поддържа Земан в предизборната акция. Земан също не скрива поддръжката си за Бабиш, като преди изборите даде обещание да му даде втори късмет да сформира държавно управление.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР