Проруски гръцки бизнесмен използва спортни и тютюневи компания за дестабилизация

...
Проруски гръцки бизнесмен използва спортни и тютюневи компания за дестабилизация
Коментари Харесай

Проруски гръцки бизнесмен използва спортни и тютюневи компания за дестабилизация на Македония
Проруски гръцки предприемач употребява спортни и тютюневи компания за дестабилизация на Македония
Гръцкият предприемач от съветски генезис Иван Савидис е главният "спонсор" на антиправителствените митинги в Република Македония.

Това е безапелационното умозаключение на проверяващата платформа "Organized Crime and Corruption Reporting Project", съобщи кореспондентът на БГНЕС от Скопие.

От следствието излиза наяве, че "Савидис е дал най-малко 300 000 долари на македонски политици, членове на радикални националистически организации, в това число и на членовете на почитател клуба на Вардар - „ Комити". Средствата са били раздавани на "противниците на Договора сред Македония и Гърция" за разрешаване на разногласието за името на Република Македония.

При старта на договарянията започнаха първите митинги, само че те кулминираха по време на подписването на Договора на 17-ти юни в Преспа от страна на външните министри на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзияс. Тогава "протестиращите събориха загражденията пред Народното събрание в Скопие и се пробваха да нахлуят в законодателния орган". Силите на реда използваха сълзотворен газ за разпространяване на "протестиращите". Тогава един от новите политически водачи в Македония, ръководителят на проруската групировка "Единна Македония" Янко Бачев се покатери върху полицейски бронетранспортьор и развя съветския байрак.

Част от арестуваните признаха в полицията, че са получили сред "13 и 21 000 долари за предизвикателство на безредици".

В днешния брой македонското списание "Фокус" съобщава", че "Русия употребява петролна компания за финансиране на медии и публицисти, които са антизападно ориентирани". Москва се пробвала да откри и "авторитетен локален политик, който да извърши проекта, само че не е съумяла да откри подобаваща личност". След като и този проект се е провалил тогава Москва е употребила Бачев, само че бързо е схванала, че и той няма капацитет". В Москва нямали доверие във ВМРО-ДПМНЕ, които макар антизападната реторика, нямало да тръгнат с Москва.

Тогава Русия се обръща към фенклуба на футболния тим Вардар - "Комити", които са най-добре проведената и с добра конструкция организация. Отборът е благосъстоятелност на съветския олигарх Сергей Самсоненко. От следствието изкача и една забавна детайлност, че "Самсоненко и Савидис са получили образованието в един и същи съветски град - Ростов на Дон".

След приключването на образованието Савидис се включва в тютюневия бизнес и закупува "Донский Табак". През 2013 година Савидис закупува и гръцката тютюнева компания "Секап", която работи от град Ксанти.

Македонските служби сега проверяват две локални тютюневи компании, които работят в южната част на Македония. Те имат гръцки притежатели, които идват от региона на Ксанти. Един от тях носи и същото фамилно име като това на Иван Савидис.

За директната интервенция на Иван Савидис против Договора сред управляващите в Скопие и Атина приказва и обстоятелството, че едно от изданията на Савидис "Етнос" в най-чувствителният миг от договарянията сред Скопие и Атина разгласява изцяло изопаченото изказване на гръцкия министър председател Алексис Ципрас във връзка с Македония.

БГНЕС напомня, че преди седем дни управляващите в Атина изгониха двама съветски дипломати, а на други двама бе неразрешен достъпа до гръцка земя заради интервенция във вътрешните работи на страната. Според изявления в локалните медии съветските дипломати са финансирали гръцки свещеници, в това число и в Атон, който да стачкуват против Договора.

Преди два дни македонският министър председател Зоран Заев публично заяви пред американския уеб портал Buzzfeed, че "проруски гръцки предприемачи финансират насилствени митинги в страната му".

Вчера стана ясно, че съветският външен министър Сергей Лавров отсрочва плануваната си аудиенция за Гърция тази есен. Информацията бе доказана от съветския дипломат в Атина. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР