Проруската националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ печели съкрушителна победа (с над 43%)

...
Проруската националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ печели съкрушителна победа (с над 43%)
Коментари Харесай

Съкрушителна победа за ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония. Какво следва за включването на българите в конституцията

Проруската националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ печели съкрушителна победа (с над 43% ) на парламентарните избори в Северна Македония след 7 години в съпротива. В същото време нейният претендент - Гордана Силяновска-Давкова ще стане първата жена президент на страната.

Управляващата партия в Северна Македония - Социалдемократическият съюз (СДСМ), призна проваляне на вота, който се организира във формат " две в едно " на 8 май.

Така нови водачи, които имат по-твърда позиция против и включването на българското малцинство в нея, ще дефинират бъдещето на Северна Македония след най-голямата загуба в историята на СДСМ - едвам 14% поддръжка.

Изборите, в които участваха 17 партии, а право на глас имаха 1,8 млн. души, се организираха на фона на напъните на Скопие да се причисли към Европейския съюз, за което има сложени условия от София. През 2022 година България подвигна ветото върху евентуалното участие на Скопие в съюза, само че дефинира, че преди то да стане факт, страната ще би трябвало категорично да включви българското малцинство в Конституцията си.

При 96,78% обработени изборни протоколи Държавната изборна комисия разгласява разпределението на мандатите в новия парламент на страната. Партията, спечелила най-вече гласове - ВМРО-ДПМНЕ, ще има 59 депутати и по този начин може да сформира държавно управление, за одобряването на което са нужни 61 депутати в 120-членния парламент.

С 19 мандата албанската коалиция, водена от ДСИ - „ Европейски фронт ” , е втора политическа мощ, а единствено с един мандат по-малко - 18, е обединението, водена от СДСМ. Коалицията от албанските партии „ Заслужава си ” ще има 13 депутати.

" Левица ", която в предходния парламент имаше двама, в този момент ще разполага с 6 депутати, а придвижването ЗНАМ, което за пръв път се явява на избори, влиза в новия парламент с 5 депутати.
Българите в конституцията?
С над 64,5% или 300 000 гласа повече от досегашния прозападен президент на страната Стево Пендаровски (под 29,4%), Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ печели безапелационна победа. Още откакто гласоподава, 70-годишната професорка по право сподели, че няма потребност от включване на българите в конституцията, защото те са предпазени под графата " други " в преамбюла.

" В преамбюла на Договора за другарство и добросъседство написа, че България би трябвало да оказва помощ на Северна Македония по пътя към Европейски Съюз. Трябва да седнем и да беседваме дали можем по различен метод да интерпретираме Преговорната рамка. Да дадем звук на добросъседство и другарство ", добави тя.

Преговорната рамка изисква първо Скопие да признае в конституцията си свои жители от български генезис. По време на предизборната си акция обаче ВМРО-ДПМНЕ имаше нападателна антибългарска изразителност.

61-годишният Пендаровски честити на спечелилите и им пожелава сполучлива работа в идващите години.

" Моята идея за европейска (Северна) Македония не получи поддръжка. Моята съвест обаче е чиста ", сподели той.
" Историческа победа "
Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласи изборната победа за партията.

„ Успяхме, успяхме! Македония победи, историческа победа на народа ”, сподели той в изказване пред събралите се да честват симпатизанти на видеостена на площада пред централата.

„ Предателствата и разделянето са победени. Престъпността, корупцията и некомпетентността на предходното държавно управление направиха по този начин, че страната да рухне и хората да страдат ", сподели още той.

Той разгласи „ положителни вести ” през първите 100 дни от бъдещото ръководство на ВМРО-ДПМНЕ за жителите и стопанската система на страната и че скоро ще стартират договаряния, " с цел да създадем най-хубавата коалиция за страната ни ".

Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски съобщи, че изборният резултат за до през вчерашния ден управлявалата страната партия е тежък и предстоят конгрес и вътрешнопартийни избори.

И двете обединения от албански партии означиха изборна победа: Европейският фронт - поради това, че на процедура е втора политическа мощ в страната, а „ Заслужава си ” - тъй като се усещат сигурни съдружни сътрудници в бъдещото държавно управление, откакто Мицкоски ги уточни като желани и разгласи, че „ ДСИ би трябвало да отиде в съпротива ”.

Премиерът на Унгария - Виктор Орбан , и президентът на Сърбия - Александър Вучич, бяха едни от първите, които насочиха поздравления. И двамата постоянно заемат проруски позиции.

" Поздравления за ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски и Гордана Силяновска-Давкова за тяхната заслужена и историческа победа... Очаквам с неспокойствие да работим дружно, с цел да дадем нов подтик на процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз! ", Орбан в Х.

" Поздравявам Гордана Силяновска и ѝ поисквам да извършва сполучливо и отговорно дълга, който поема. Убеден съм, че ще продължим да работим дружно за подсилване на връзките сред Сърбия и Северна Македония за напредъка и благоденствието на нашите нации и просперитета на целия район ", Вучич също в Х.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР