Пророчицата го напътствала, а самият Николай Хайтов се сближава с

...
Пророчицата го напътствала, а самият Николай Хайтов се сближава с
Коментари Харесай

Приятел на Ванга каза къде са костите на Апостола на свободата

Пророчицата го направлявала, а самият Николай Хайтов се сближава с него откакто разгласил „ Гробът на Васил Левски "

Костите на Апостола на свободата Васил Левски лежат под дребен храм в центъра на София. Това твърди 80-годишният Павел Кипров, който е бил измежду приятелите на пророчицата Ванга. Пред Нова телевизия той показа, че знае с акуратност до сантиметър къде е гробът, който се търси още от Освобождението.

Павел описа в изявление за „ Здравей, България “ по какъв начин е посетил в края на 80-те години на предишния век дома на Ванга, която била извънредно близка на неговото семейство.

„ Може би най-големият другар в нейния живот беше чичо ми. Първият път, когато отидох, до нея седеше сестра й Люба. И тя вика: „ Любе, гледаш ли го този? Той ще участва на отворяне на гроба в една софийска черквица. Обикновено, когато ходех при нея, постоянно ми подхвърляше някаква приказка в тази връзка ”, описа Кипров.

„ Когато ходех самичък при нея, постоянно използваше времето, с цел да ми подмята някаква приказка в тази връзка. Много безапелационно говореше. Постепенно разбрах тъкмо мястото до сантиметър къде е “, прибавя той. 

„ Историята не е дълга. Още първата нощ дякон Софроний, който му е бил най-близкия другар в София, е взел една рогозка от църквата, отишъл е и е разровил гроба и оттова на рамо го е носил до мястото. След като го положил, сложил кръст, нож и револвера на Дякона “, споделя 80-годишният мъж. 

Костите на Левски и в този момент са там, прибавя той.

След като рухва по време на бомбардировките през 1944 година на мястото на средновековна трикорабна базилика, на днешната улица „ Цар Калоян ” в центъра на София, е повдигнат дребен храм. И до в този момент в него се съхранява останалата невредима икона на „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец ", чието име храмът носи. 

Павел Кипров са срещнал в детайли с всички хипотези за гроба на Апостола, посещавал е неведнъж храма, под който съгласно него лежат костите на Левски, свързва се с общественици. Дори, откакто разгласява „ Гробът на Васил Левски ", самият Николай Хайтов се сближава с него и гостува в дома му, чак в симитлийското село Черниче. Павел Кипров обаче не съумява да разсъни интереса на институциите.

Вера Тодорова от години стои в центъра на благотворителна фондация, която припознава за своя идеята на Павел. Проучване на посеченото място за съществуване на кости посредством профилирана инсталация е стъпката, за която от няколко месеца се борят. Базирайки се на обстоятелството, че останалите хипотези за местонахождението на гроба на Апостола също не почиват на исторически доказателства, а единствено на разкази, насочат запитвания за сканиране на храма към Софийската митрополия и към районната община, на чиято територия той се намира – „ Средец ". Успяват да ги убедят и получават публични позволения. За да се премине към дейности, в този момент Съвета за теренни изследвания към Националния археологически музей, би следвало да прегледа проблема. Ще го направи ли обаче, отговор от тях към момента няма. Молбата отлежава на бюрото на неговия ръководител от два месеца.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР