Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа немарливост са

...
Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа немарливост са
Коментари Харесай

Руски еколог: Чиновническа немарливост е основна причина за пожарите в Сибир

Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа небрежност са измежду главните аргументи за пагубните мащаби на пожарите в Сибир. Това споделя в изявление за БНР известният съветски еколог Александър Колотов, член на Обществения съвет към Министерството на горското стопанство на Красноярския край, обиден съществено от горските пожари в страната.

Той заяви още, че седмици наред локалните поданици не са били осведомени за високите равнища на замърсяване на въздуха и че районната власт е подценила риска за здравето на хората.

Според законодателни промени от 2015-а година пожарите, попадащи в " зона на надзор ", не подлежат на гасене, в случай че разноските за това надвишават цената на унищожената дървесина. Именно неверната методология за оценка на вредите и икономисването на средства за реакция при пожари са довели до разгръщане на огъня, счита Колотов.

" Да, има мониторинг. Към Центъра за битка с горските пожари към Красноярск има карта, на която можем да следим обстановката в режим на действително време и на която са обозначени огнищата и засегнатата повърхност. Там е посочено и кои пожари съгласно новото законодателство са в така наречен " зона на надзор " и чието гасене не е наложително. На дневен ред в този момент стои въпросът, че точно този законодателен акт на Руското министерство на естествените запаси и екологията, който е в действие от 2015-а година, е повода горските пожари да не бъдат изгасени още в начална фаза, а са оставени да се разраснат и по този начин да обзет, съответно в региона на Краснаярск, повече от милион хектара ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР