Пропуск в закона оставя ваучерите за храна, които са една

...
Пропуск в закона оставя ваучерите за храна, които са една
Коментари Харесай

Фирми мамят служители и държава с ваучери за храна

Пропуск в закона оставя ваучерите за храна, които са една от главните обществени придобивки в частния бранш, действително на самоконтрол. Това пък води до случаи, в които работодатели жилят служащите си, като не им дават ДМС-то, ако са заболели. Това сигнализира пред „ Монитор “ секретарят по обществена политика на КТ „ Подкрепа “ Александър Загоров.

По този метод обаче с изключение на служащия компаниите жилят и държавната хазна. Причината е, че тя, защото няма механизъм, по който да ревизира дали ваучерите са достигнали до личния състав, дава данъчни облекчения на сдружението въз основа единствено на заявените от него числа.

Ваучерите за храна са най-предпочитаният и употребен способ от компаниите в България за даване на спомагателни месечни приходи на чиновниците. В груповия трудов контракт – в тези компании, където въобще го има, се вписват разпоредбите за приемане на този вид обществена облага, само че дали и по какъв начин се съблюдават разпоредбите по контракта е въпрос само на решение на работодателя. Синдикатите са включени в разписването на разпоредбите за компаниите, в които има синдикална организация. „ В случаи на нарушаване или сигнал до нас се стремим да проверим и отстраним казуса “, обясни още Загоров. Има сигнали от чиновници, ощетени и не получили полагащите им се ваучери за храна, тъй като са употребили болничен, а работодателите им вземат решение да удържат полагащите им се за храна ваучери. Това е безусловно нарушаване, тъй като тази система е за всички, болен-здрав - 60 лв. се поставят под формата на ваучери за храна, безапелационен е Александър Заговор. До санкция на компанията обаче не може да се стигне, тъй като Главната ревизия по труда (ГИТ) не управлява и не може да глоби, в случай че някой не си е получил ваучерите.

Оттам показаха, че даже при получени сигнали те могат да ревизират единствено дали има подписан групов трудов контракт. Ако открият, че няма, могат да издадат наставления, само че не и да наложат санкции. Реално обаче, тъй като по закон няма обвързване да се оставят писмени следи дали се дават или не ваучерите на служащите, няма по какъв начин да ревизират стигнали ли са те до чиновниците. По този метод и Национална агенция за приходите няма по какъв начин да знаят дали даденото облекчение е за действително изпълнен обществен ангажимент или просто ДМС-то е останало за прилагане на шефа.

Този тип обществена облага за чиновници е контролирана от разпоредба № 7 на Министерството на финансите от 9.07.2003 година Редица са преимуществата за работодателите от внедряване на решението „ Ваучер Храна “. Те са свързани с усъвършенстване на разноските, повишение на цялостната мотивация и успеваемост на работещите, както и възстановяване имиджа на самата компания. Според данните на „ Подкрепа “, когато шеф спре да дава ваучери, тези 60 лв. не ги дава и под формата на пари, тъй че при всички случаи служителят, който е получавал ДМС-то, е ощетен.

Ваучерите не са прикрито нарастване на заплатите, а са тип помощ, която е потребна и за двете страни служащ – началник. С годините квотата е нараствала, само че постоянно се е случвало след упорити диалози и се е базирало на това, че в предишни години е имало минус, квотата е била дребна, а е имало повече искащи. Квотата за ваучери не са пари, които страната дава, това са средства, които излизат от работодателя със единодушие на целия трудов колектив, разяснява още Загоров. Положението с ваучерите и техният размер остава неизменен за 2020 година, това излиза наяве от държавния проектобюджет, в който са планувани 320 милиона лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР