Проптех индустрията прави първи стъпки в България след динамичния си

...
Проптех индустрията прави първи стъпки в България след динамичния си
Коментари Харесай

Проптех индустрията ще направи имотния пазар у нас по-прозрачен

Проптех промишлеността прави първи стъпки в България след динамичния си растеж в международен мащаб. У нас към този момент работят към 30 стартъп компании, чиято активност е отдадена на въвеждането на технологиите в обичайно консервативния в страната заможен пазар.

„ Инвестициите в проптех планове в световен мащаб нарастват близо 500 пъти за по-малко от 10 години. През 2018 година общият им размер доближава 9.6 милиарда $ при 20 милиона за 2010 година Тенденцията не е събитие с краткотраен темперамент – технологиите обгръщат всички сфери на живота, а имотният пазар е един от най-големите, освен това на всички места по света. Затова и капацитетът за развиване е голям ”, споделя Георги Павлов, създател на проптех общността в България.

По думите му, най-базисната формулировка на понятието „ проптех ” е „ набор от технологии, които трансформират метода, по който хората купуват, продават, ръководят парцели ”.

„ Всъщност проптех може безусловно да преобърне пазара – той стартира от програмен продукт за домоуправители, какъвто към този момент има у нас, и който ще приключи безконечните спорове на етажната благосъстоятелност, и достигa до автоматизирана данъчна оценка на цели бизнес здания. Работещият към този момент стартъп за домоуправители цели да внесе бистрота при ръководството на средствата и разпределението на отговорностите в постройката. Всеки живеещ в нея получава достъп до всички разходни документи и подхванати поправки или усъвършенствания в действително време. Така се реализира елементарен надзор над разходваните средства – една от основните аргументи за спорове сред съседите ”, споделя Павлов.

Според него, точно през технологиите минава прозрачността на имотния пазар у нас. „ Да вземем образеца с данъчните оценки – в България те се актуализират рядко и всекидневно са доста надалеч от пазарната стойност на парцелите. В София последните оценки са правени през 2009 година Това ги прави нереални и основава предпоставки за злоупотреби ”, разяснява Павлов.

Според него частната самодейност може да поеме фунцкиите, за които обществените структури нямат механизми.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР