Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е

...
Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е
Коментари Харесай

Църквата "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия

Проправителствени медии в Турция оповестяват, че Държавният съвет единомислещо е взел решение за преобразяване на „ Св. София " в джамия, оповестява БНР.

Според тях Съветът е решил жалбата против решението на Министерския съвет на Турция от 1934 година за преобразяване на храма в музей като основателна.

Преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „ Сабах " Окан Мюдеррисоглу заяви в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

Колумнистът на вестник „ Хюррийет " Абдулкадир Селви, прочут с контактите си измежду ръководещия хайлайф, написа, че решението ще бъде оповестено на 10 юли. Друго близо до ръководещата партия издание - „ Йени Шафак " - малко след среднощ също разгласява сходна информация.

На 2 юли Държавният съвет в Турция - най-висшата административна инстанция в страната - прегледа делото по тъжба на фондация, настояваща за смяна на решението на турския министерски съвет за оповестяване на храма в Истанбул за музей. Съветът е задължен да се произнесе в границите на 15 дни.

Понастоящем някогашната византийска черква, превърната в джамия след османското завземане на Константинопол, е музей под закрилата на ЮНЕСКО заради историческата си стойност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР