Пропионатът – вещество, което се използва като добавка при печене

...
Пропионатът – вещество, което се използва като добавка при печене
Коментари Харесай

Хранителна добавка срещу мухъл в хляба води до диабет

Пропионатът – вещество, което се употребява като добавка при печене на самун, с цел да се предотврати образуването на плесен, може да докара до нараснали равнища на хормони, свързани с риска от развиване на затлъстяване и диабет. Това беше пробно потвърдено от учени в Харвардския университет, заяви РИА Новости.
При първият опит в лабораторни мишки се инжектира пропионат, след което лабораторните гризачи покачват равнищата на хормоните, в това число глюкагон и норепинефрин, както и неотдавна открития FABP4, свързващ протеините с мастните киселини.
Тези хормони способстват за това, че чернодробните кафези в мишките стартират да създават повече глюкоза, което води до хипергликемия, присъща за диабета.
В допълнение, откривателите разкрили, че постоянното използване на доза пропионат на мишки, еквивалентна на тази, която нормално се употребява от хората с хляба, води до доста увеличение на тежестта и инсулинова устойчивост.
Във второто изследване са взели участие 14 здрави доброволци. Те са разграничени на две групи: една употребява храна, към която е прибавен един грам пропионат, а другият - храна с плацебо.
Участниците в научната работа са вземали кръвни проби от доброволците преди хранене, по време на хранене, и на всеки 30 минути за последващите четири часа след хранене. В резултат на това първата група също се оказва с нараснали равнища на хормони, причиняващо метаболитни нарушавания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР