Пропадането на кръговото кръстовище на грандиозния варненски булевард Васил Левски

...
Пропадането на кръговото кръстовище на грандиозния варненски булевард Васил Левски
Коментари Харесай

Варненската община не се стресна от пропадането на новия булевард

Пропадането на кръговото кръстовище на грандиозния варненски бул. " Васил Левски " при първия пороен дъжд не впечатли кмета Иван Портних и общината. 

Във вторник след много мощен дъжд от новото надлезно кръстовище пропадна линия пръст. Шурна водопад по трасето изпод, наклони се дирек, огромен ров опря в автомобилното платно на кръстовището – по знамение случаят не се трансформира в покруса.Вчера служащи се суетяха и към още една дупка, намираща се от другата страна на моста, видя " Сега ".  Булевардът не е публично открит, само че министър председателят Бойко Борисов го отвори за придвижване в дните преди Великден без разполагаем акт 16. Надлезните кръстовища бяха пуснати месеци по-рано, не се знае те самите разполагат ли с документа. Но сриването демонстрира, че казусът е базов и изобщо не касае финалните актове.

Всичко това се случи освен в предизборна конюнктура, само че и паралелно с посещаване на Борисов във Варна. Часове по-рано той качи кмета Иван Портних в джип, с цел да опише градоначалникът онлайн във Фейсбук за придобивките в града. Докато кръстовището се свличаше, Борисов убеждаваше симпатизанти във Фестивалния и конгресен център какви прелестни неща се градят в България.

Истинската атракция обаче бяха опитите на общинската администрация и персонално на Портних да излязат сухи от обстановката. Булевардът освен се оказа невъведен в употреба, само че и незавършен в компрометираните си сектори. В тях към момента се изграждала подземна връзка. Друга хватка за изплъзване бе разяснението, че проблеми по главното трасе няма, като че ли сриване на надлез не е неволя. Подчинени на Портних пък, улеснени от медии, обстойно и нашироко описаха какъв брой тъкмо локви са се образували из града, без да се разчувстван от пропадането.

Не толкоз сериозни към локалната власт варненци разгласиха в обществените мрежи фотоси, на които се вижда, че зейналите сектори по кръговото на “Владислав Варненчик ” са отворени и предходния ден, т.е. в действителност не са били довършени. Това обаче не анулира обстоятелството, че има сриване на земна маса и че е било извънредно рисково обектът да съществува в подобен тип. Вероятно пропадането се дължи на несвършената в точния момент работа.

Амбициите бяха булевардът да бъде стопроцентово подготвен за 24 май, което в този момент мъчно ще се случи. И поради сриванията, и с цел да се доизгладят други детайли, по трасето през вчерашния ден щъкаха машини, забиваха се пилони със флагове. Официална цена на плана не е съобщавана, той коства най-малко 115 млн. лева, три четвърти от които даде страната. Градежът бе поверен на компанията “Хидрострой ” и започва през есента на 2017 година Това е най-голямото пътно оборудване в града от 30-40 години.

 

ОЩЕ ВОДА

Единственото утешение е, че каналът, който разделя главните платна на “Васил Левски ”, се е справил с дъждовните количества. Не такава обаче бе обстановката в други елементи на града – пороят, подправен с градушка, аргументи следващите наводнения, което удостовери, че канализационната система не устоя. Наводниха се и подлези, които са по трасето на остарялата част на “Васил Левски ”, също прясно ремонтирана.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР