Промяната за Варна е спряното развитие на града! Година и

...
Промяната за Варна е спряното развитие на града! Година и
Коментари Харесай

Иван Портних: Промяната за Варна е спряното развитие на града

Промяната за Варна е спряното развиване на града! Година и половина след началото на новия програмен интервал държавното управление към момента не е договорило нито една национална стратегия! В тях е концентриран голям финансов запас, който е извънредно значим в обстановка на тежка икономическа рецесия – както за общините, по този начин и за бизнеса, за университетите, за неправителствения бранш. И до момента в който чакаме обособените министерства да си свършат работата, инфлацията изяжда голяма част от тези средства.

Това разяснява на брифинг кметът на морската столица Иван Портних. Той акцентира, че Община Варна има направен стратегически документ – План за развиването на община Варна (ПИРО), само че забавянето на стратегиите значи закъснение на реализирането на проекта, защото липсват благоприятни условия за финансиране на съответните планове за нови улици, учебни заведения, детски градини, обществени центрове, индустриални паркове.

Според кмета протестът на развиването на Варна не е от през вчерашния ден. Той напомни по какъв начин предлагането на ГЕРБ, направено сред първо и второ четене на републиканския бюджет, за обезпечаване на близо 213 млн. лева повече за финансови разноски за Варненска област, бе отхвърлено от ръководещите.

„ Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия, Стоян Михалев от Демократична България, както и всички знайни и незнайни депутати от Има Такъв Народ и Политическа партия изрично не поддържаха това предложение, с което лишиха района и Варна от благоприятни условия за осъществяване на огромни инфраструктурни планове. Затова е цинизъм същите тези хора през днешния ден се бият в гърдите по какъв начин Варна би трябвало да има лоби в Народното събрание, което да пази ползите на града! “, сподели Иван Портних. Той напомни, че липсва държавна поддръжка за икономическата зона, за Автомагистрала „ Хемус “, Автомагистрала „ Черно море “, а тематиката за нов мост над езерото въобще е отпаднала от дневния ред на ръководещите, макар огромното й предизборно експлоатиране.

„ Нито съм одобрявал програмата, нито съм осигурявал финансиране, нито съм избирал реализатор, нито съм избирал контрол, нито съм строил, нито съм приемал, нито съм вкарвал в употреба, нито съм плащал осъществяването на плана за тръбопровода във Варненското езеро. По простата причина, че тогава не съм се занимавал с политика. Нека мине инспекцията, уверен съм, че истината ще стане ясна “, по този начин кметът разяснява тематиката с тръбопровода в езерото. По мотив изявление на Борислав Гуцанов, депутат от Българска социалистическа партия, който бил подават сигнали за тръбата, кметът съобщи: “Нека напомня на господин Гуцанов, че планът за полагане на тръбопровода във Варненското езеро е стартирал през 2009, по времето когато министър председател на България е бил Сергей Станишев. Затова чакам със същия възторг да насочи питане към своя партиен шеф кой и за какво не е положил тръбите под морското дъно. Защото точно това е повода за повредата в езерото “.

По тематиката за чистотата за морските води кметът Иван Портних насочи няколко въпроса и към регионалния шеф на Варна Благомир Коцев от Политическа партия. „ Всички помним засядането на кораба „ Vera Su “ край Камен бряг, с товар от 3300 тона азотен тор. Областният шеф дължи пояснение на обществеността каква ще е ориста на азотния тор, който бе свален от кораба и сега е претрупан в 12 цистерни във Варна. Чия благосъстоятелност е товарът, къде се съхранява, какво ще се случи с него, кой ще заплати разноските и кой носи отговорност за замърсяването на морето от нескопосната интервенция по изтеглянето на заседналия транспортен съд “, попита кметът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР