Промяната в цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност ще бъде

...
Промяната в цената на задължителната застраховка Гражданска отговорност ще бъде
Коментари Харесай

Застрахователи: Поскъпването на Гражданска отговорност няма да е драстично

Промяната в цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " ще бъде доста по-скромна от тиражираните в медийното пространство данни за рекордно 50% повишаване - това декларира в публична позиция Управителният съвет на ЗД „ Бул инс “. Важно е да се означи още, че ценовите корекции нямат нищо общо с предстоящото лишаване на лиценза на ЗД „ Олимпик “, се акцентира още в мнението, публикувано до медиите.

Има няколко аргументи и справедливи, независещи от застрахователите фактори, довели до нуждата за промяна в цените, разясняват от ЗД „ Бул инс “. С най-висока тежест измежду тях е тълкувателното решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година, с което бе уголемен кръгът на лицата, имащи право на искания за обезщетяване на неимуществени вреди за умрял при пътно-транспортно произшествие техен родственик. Освен деца и родители, право на такива компенсации към този момент имат баби, дядовци, чичовци, лели, както и други прочувствено свързани лица с умрелия. Някои разбори демонстрират, че тази смяна ще коства на застрахователния бранш към 1,5 милиарда лв.. Разходите на застрахователите по " Гражданска отговорност " са нарастнали в допълнение от 2016 година насам и заради смяна в регламента за отчитане, както и заради  спомагателните вноски и такси, които застрахователите са задължени да покриват по закон. От 2016 до момента са се увеличили  спомагателните вноски, които застрахователите правят за: стикери, зелени карти, вноски в Гаранционния фонд, вноски за гаранционен фонд на НББАЗ, такси и членски вноски към АБЗ и националното бюро. С решение на съвета на бюрата на сдружението Зелена карта бе изискана изключителна гаранция от НББАЗ в размер на 4 млн. евро, която също бе покрита от застрахователите непропорционално, показват още от " Бул инс ".

От сдружението напомнят още, че през месец юни тази година, Комисията за финансов контрол е направила разбор на нарастването на заплащанията на вреди по моторния бизнес - „ Каско “ и „ Гражданска отговорност “, по компании, както и за бизнеса като цяло. Отчетените резултати бяха оповестени обществено, като най-важните констатации бяха, че техническият резултат по „ Гражданска отговорност “ е негативен, а техническите запаси, по отношение на развиването на заплащанията за вреди за първите 6 месеца на 2018г. – незадоволителни. В резлутат бяха дадени наложителни инструкции за обезпечаване на финансова непоклатимост на всяка компания по настрана.

А наложителната мярка при негативен механически резултат по даден тип застраховка,  която би трябвало да предприеме всеки осигурител е поправяне на цената. Това и се прави сега от всички застрахователни компании, заради инцидентното решение (с назад действие) на Върховен касационен съд, разясняват от " Бул инс ".

При дефицит на запаси всяка компания е длъжна, от личния си бюджет, да дозадели запас, задоволителен да покрие бъдещите заплащания, на база статистиката за развиване на вредите. " В умозаключение ще отбележим, че това нарастване ще даде опция на застрахователните компании да бъдат правилни към своите клиенти посредством възстановяване на своята финансова непоклатимост в дълготраен проект. ", се споделя в позицията.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР