Промяната в системата за таксуване в градския транспорт в София

...
Промяната в системата за таксуване в градския транспорт в София
Коментари Харесай

Шефът на ЦГМ: От 1 март перфораторите за билети ще бъдат демонтирани

Промяната в системата за таксуване в градския превоз в София е поетапна и постепенна.

В това увери Димитър Дилчев, изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност, който изясни по БНР новите правила и измененията в транспортните документи за столичния градски превоз.

" През септември към този момент се вкараха нови транспортни документи. Вече с едно посещаване в ЦГМ можете да заредите годишна карта за възпитаник или за студент, а и изобщо за младежи до 26 г, за цялата градска мрежа - за 250 лв.. Остава в действие годишната карта от 365 лв.. От 1-ви януари главната смяна е опцията с единично електронно билетче от 1,60 да се пътува повече. За 30 минути с него (билет 30+) ще можете да се валидирате в толкоз транспортни средства, колкото са ви нужни. Последната валидация, даже и тя да е в 29-ата минута, ще можете умерено да продължите пътуването до вашата дестинация ", изясни той.

Билетът 60+ (за 60 минути) ще коства 2,20 лв..

Хартиеното билетче от 1,60 лв. в метрото остава и ще може да се купува от касите. В наземния превоз билет ще може да се закупи от лидера, само че на цена от 2 лв..

" Над 90% от пътуванията в градския превоз в София се правят с абонаментни карти. Това е най-удобният метод да се пътува, без да мислите за време и без да мислите по какъв начин и къде да заредите, тъй като се зарежда един път годишно, а има и алтернатива - един път месечно. Вече към 30-40 хиляди употребения на ден има таксуване с банкова карта или смарт устройство. Навсякъде в транспортните средства има устройства за валидация ", уточни Дилчев.

От 1-ви януари 2023 година отпадат тридневната карта за всички линии, месечните карти за метро, за една линия наземен превоз и за метро плюс една линия наземен транспорт, както и тримесечната и 6-месечната карта за всички линии.

От 1 март 2023 година перфораторите за хартиени билети ще бъдат демонтирани и отиват в историята, заключи шефът на ЦГМ:

" Ако някой има закупен книжен билет, ще може да го употребява в първите два месеца на идната година ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР