Промяната твърдо издига собствен кандидат за управител на БНБ, обяви

...
Промяната твърдо издига собствен кандидат за управител на БНБ, обяви
Коментари Харесай

Промяната издига Андрей Гюров за шеф на БНБ?

" Промяната " твърдо издига личен претендент за шеф на Българска народна банка, разгласи във вторник финансовият министър Асен Василев. За мястото в публичния трезор се спряга името на Андрей Гюров. Василев не отхвърли, само че и не удостовери, че той ще бъде техният претендент. 

Финансист №1 даде да се разбере, че Политическа партия няма да поддържа предлагането на ГЕРБ за нов мандат да бъде избран отново Димитър Радев. Той изясни това със забавянето с приемането на България в еврозоната.

Днес, до края на деня евентуално ще бъде оповестен бюджетът за тази година, като се чака да бъде гласуван до края на юли.

" Дългът като % от Брутният вътрешен продукт тази година остава на същите равнища като предходната година, които са малко по-ниски от 2021 година Що се отнася до 2024-2025 година там са заложени доста огромни финансови разноски, надлежно има леко повишаване на дълга, само че това ще се случи, единствено в случай че се случат въпросните финансови разноски ", сподели Василев, представен от БНР, на въпрос дали се чакат изненади, свързани с дълговата политика.

Финансовият министър отхвърли от ГЕРБ да са му предложили специалисти, които да станат част от екипа му. Помолен за коментар на думите на премиера Николай Денков, че от ГЕРБ са упорствали в изпълнителната власт да влязат фрагменти с повдигнати обвинявания, Василев беше сбит:

" Може би към него са предлагани такива кандидатури, само че той би трябвало да ви каже, защото аз не вземам участие в този развой ".

" Всички назначения в държавното управление се случват по законния метод. Ако са от компетентността на Министерски съвет, се случват с решение на Министерски съвет. Ако са от компетентността на съответните министри, се случват с решение на съответните министри, в случай че са от компетентността, се случват с негов автограф ", добави той.

Можем да свалим бюджетния недостиг до 3 % от Брутният вътрешен продукт, без да ограничаваме обществената му част и вложенията. Фокусирахме се върху събираемостта на налозите, без да покачваме данъчната ставка, сподели Василев през днешния ден по време на Четвъртия Софийски стопански конгрес.

Данък добавена стойност е главен налог в България, той не се дефинира от износа на артикули, уточни Василев по време на полемиката. Данък добавена стойност има непряко въздействие от облагите на компаниите, само че считаме, че те ще останат непроменени по отношение на предходната година, уточни той. Другата линия за данъчни доходи е налог общ приход и тук чакаме нарастването на заплатите да е два пъти по-голямо от нарастването на инфлацията, сподели Василев.

Очакваме растеж на банковите лихви - да се вдигнат и стигнат високо едноцифрено число, уточни още финансовият министър.

За по-висока продуктивност на стопанската система е нужно да имаме по-добра физическа инфраструктура - машини, заводи, пътища и мостове. Ако един ТИР чака на Дунав мост в Русе три дни, това е загуба за бизнеса и той възнамерява по-ниски заплати, по-ниски вложения. Затова присъединението ни към Шенген е значимо, тъй като минаването на артикули през границите пречи на стопанската система, регистрира министърът на финансите. България има граница от 450 километра по река Дунав и единствено два моста, а това стопира икономическото развиване. Влизането в Шенген ще направи по-лесно построяването на мостове, счита Василев.

В момента бизнесът губи 1,5 милиарда лв. годишно от такси за преводи и по тази причина е значимо приемането на страната в еврозоната, добави той.

Ние влагаме в човешкия капитал - в науката, образованието и във висшите учебни заведения. На тези процеси им трябват обаче 10-15 години, с цел да се види направеното, сподели Василев.

По думите му, в случай че заплатите у нас не престават да се усилват по-бързо от Брутният вътрешен продукт, ще се оправим с дефицита на висококачествена работна ръка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР