Промяната ще засегне дребните стопаниМинималният месечен осигурителен доход за регистрираните

...
Промяната ще засегне дребните стопаниМинималният месечен осигурителен доход за регистрираните
Коментари Харесай

400 лв. осигурителен доход за фермерите

Промяната ще засегне дребните стопани


Минималният месечен застрахователен приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители да стане 400 лева, предлага депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Предложението й е импортирано в Народното събрание преди второто четене на бюджета на държавното публично обезпечаване за 2019 година Предложението на кабинета е за повдигане на минималния застрахователен приход от 350 лева на 560 лева Всяко нарастване на осигурителният предел за земеделските стопани води до понижаване на записаните фермери, написа в претекстовете на Десислава Танева. Приемането на предел от 560 лева ще докара до отлив на регистрирани стопани и растеж на безработицата. Предложеното нарастване на минималния застрахователен приход с 60% няма да засегне огромните производители, а дребните стопани, за които земеделието е главен източник на приходи, показва Танева. Според нея нарастването на прага за обезпечаване би трябвало да става поетапно в границите на няколко години.

От Българска асоциация Биопродукти също настояха минималният застрахователен предел да не се покачва внезапно. Според браншовиците препоръчаната от кабинета смяна на прага е прекомерно фрапантна. Тя не би основала проблем за един релативно огромен производител, само че за най-дребните е съществено съображение да спрат да се обезпечават.

„ Един пчелар, който има 50 кошера, с цел да може да продава законно добивания от него мед, би трябвало да бъде регистриран аграрни собственик. При междинен рандеман от 19 кг. на кошер и изкупна цена от 4 лева за кг, цялата създадена от него продукция няма да стигне да покрие цената на дължимите осигуровки “, се показва в позицията на биофермерите. Подобна е обстановката и с дребните животновъди и растениевъди.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР