Промяната определено е близо. И хората на протеста я направиха

...
Промяната определено е близо. И хората на протеста я направиха
Коментари Харесай

Евродепутатът Клеър Дейли: Промяната определено е близо. Хората на протеста я направиха възможна!

Промяната несъмнено е близо. И хората на митинга я направиха допустима! В това говорене няма нищо персонално - нито против Иван Гешев, нито против Бойко Борисов, нито против който и да било. Думите ми са отражение на проблемите, които хората на България са ми споделяли. Дали имам лист със 100 имена на вампири? Нямам подобен. Но българите знаят кои са хората, по тази причина са на открито на митинг. И по тази причина цялостната смяна наподобява нужна. Смятам, че хората на улицата желаят тъкмо това - да стартират на чисто след почтени избори.
Това споделя евродепутатът Клеър Дейли в изявление на Георги Налбантов за предаването „ ЕвроДикоФ “ по телевизия Евроком. Дйли стана известна в България с острите си рецензии към основния прокурор Иван Гешев и ръководещите в страната ни. Тази вечер тя ще вземе присъединяване в митингите в столицата. Ето какво още споделя тя в изявлението, което публикуваме с дребни съкращения:

Виждам, че реагирате с особена емпатия към българските проблеми - обществено-политически и юридически. Разкажете ми от кое място потегля този Ваш интерес към България?

В България съм идвала преди доста години на отмора и знаех малко за страната ви. Но когато бях определена за народен представител в Европейския парламент с мен се свързаха ирландски жители, които са закупили жилища в България. Те ме помолиха за подпомагане за проблемите, които имаха с вложителя на този план, със правосъдните каузи в страната ви. Тогава започнах да изследвам въпроса и методите да им бъда потребна. Започнах също да повдигам въпроса в Еропарламента. Тогава с мен започнаха да се свързват разнообразни български жители.

Но мисля, че същински ползата ми беше предизвикан, когато предходната година Иван Гешев беше поканен на съвещание на Европарламента от българския народен представител Емил Радев. Предполагам, че Радев е прелестен заместник-председател на Комисията ЛИБЕ * (Европейската комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи – б.р.) в Парламента, само че аз, макар че съм член на тази комисия, в никакъв случай не го бях виждала. Срещата беше отдадена на тематиката „ корупция “.

Тогава започнах да получавам имейли от хора в България, които ми споделиха, че се прави корист с Европарламента. Че посрещаме човек, който е извънредно спорна персона в България. Започнах да чета интензивно по тематиката. И тъй като бях от ден на ден шокирана от това, което четях за България, възразих против наличие му на съвещанието.

Засиленият ми интерес датира оттогава. Когато по-рано тази година жителите на България се появиха на сцената на публичния живот, бях изключително щастлива, че взимат ориста си в ръце. Бях научила доста за корупцията и за мен беше ужасно да видя хората да споделят „ стига толкоз! “ Така че, в случай че употребявам дума, която употребихте - „ замесвам “ - ето по този начин се „ забърках с България “.

Чуват се обаче и обвинявания, че защитавате корпоративни ползи в страната ни, а не цивилен?

О, много се смях, когато чух това. Стана ми занимателно, само че в същото време ми стана и тъжно. Няколко неща би трябвало да бъдат казани тук. Първо - нямам никакъв персонален, финансов или какъвто и да било интерес в България. Нямам никакви връзки с предприемачи където и да било. Както споделих, ползата ми се появи в срещите с елементарни ирландци, които са си купили тук недвижими парцели. Всъщност, в техния проблем имаше ирландски корпоративен интерес в България, против които също се борихме. Чувал съм тази история, чувала съм също, че съм някогашен член на комунистическата партия и други сходни. И тъкмо това ме натъжава, тъй като сходни изказвания деморализират българите, подтиква ги да имат вяра, че всички са корумпирани и изпраща подправено обръщение от вида „ какъв е смисълът да се бориш, откакто всички са едни и същи “. Това е постоянно употребена тактичност.

Вече споменахте рецензиите си към Иван Гешев при чуването му в Европарламента. Днес какво мислите за него?

Шокирана съм от обстоятелството, че обратно във времето българските политици не са преразгледали ролята на този пост. Запозната съм също с несъгласията към избора му. Той не е трябвало да получава този пост и хората са протестирали против избора му. Аз мисля, че е пристигнало времето ролята на тази служба да бъде преразгледана. Не е моя работа да се занимавам с това, тъй като бъдещето на българите е в техните ръцете, само че чувството ми е, че този миг е назрял.

За мен няма подозрение, че европейските институции не могат да претендират на доктрина, че в България има демократични полезности и господство на закона, до момента в който съществува тази изрично недемократична позиция на основен прокурор. Също по този начин в случай че опитите за въздействие над съдиите продължава, няма по какъв начин да съществува справедливостта, която българите заслужават. Не ми е известно по този начин да работи системата на друго място в Европа. И по тази причина напъните за промяна в правосъдната система датират в България от много време - към този момент към 20 години.

Мисля, че до момента съм казвала тези неща непосредствено, само че не мисля, че съм била груба. Бих ги споделила по същия метод на всеки различен, с изключение на на Гешев. Вижте, преди да стана евродепутат, бях 8 години народен представител в Ирландския парламент, преди този момент работех на летището в Дъблин и бях синдикален деятел. Идвам от средите, в които се пазят правата на елементарните хора и нямам проблем да споделям непосредствено какво мисля на някой властимащ. Критикувала съм предходния американски президент поради ролята на страната му във военни закононарушения.[...]

Кого визирахте, кого имахте поради, когато говорехте за „ вампири “?

Аз към този момент загатнах, че думата е добре подбрана, тъй като касае изсмукване на живеца от хората. „ Вампири “ се отнася към олигархията, към мафията на България. Докъде се простира мафията - не знам, само че наличието й е явно. Защото с изключение на случаите, за които е писано, говорено и към този момент са известни, аз съм разглеждала стотици частни случаи на български жители, които са ми писали.

И едно нещо е ясно - властимащите в България употребяват парите на европейските стратегии, за постигането на политически цели и за персонално обогатяване. Извличат тези средства от обществото, с цел да се „ изхранват “.

Вече казахте какво мислите за Иван Гешев. А какво мислите за премиера Бойко Борисов? След това ще Ви попитам какво мислите за българската съпротива?

Важно е да кажа, че не изисквам да съм осведомена с личността на тези хора детайлно. Освен това не съм човек, който ще стартира да изяснява на българите какво да вършат. Аз чувам, а не напътвам. Слушам какво ми споделят хората и притурям публичност на думите им.

Не изисквам, че съм следила детайлно през годините политическия живот тук. Обаче съм виждала документи и неопровержими обстоятелства от финансово и политическо естество, в които вашият министър председател е забъркан. И считам, че е изцяло неприемливо политик да употребява позицията си за персонално облагодетелстване.

Недопустимо е също да употребява позицията си, с цел да пробва да въздейства на съдии, което стана ясно от изтеклия диалог с някогашния основен прокурор. Мисля, че това е неоправдателно, укоримо за всяка избираема служба. Именно такива диалози изясняват за какво няма по какъв начин някой значим да влезе в пандиза.

Що се отнася до опозицията - не знам доста за тях. Не съм виждала доста техни дейности.

Всъщност същинският въпрос е за какво, съгласно Вас, българската съпротива е неспособна да се оправи с ръководещата коалиция?

Мисля, че това е въпросът, който си задават и протестиращите на площада. Те обезверено се нуждаят от смяна, само че знаят по какъв начин тя може да се случи. Аз също не изисквам, че знам сигурно, само че мога да изкажа съмнение. А то е, че е мъчно, когато дълго време си бил част от комунистическия лагер с дълго подтискани демократични права. Икономическите условия се трансформираха, доста от хората на това време смениха костюмите си и станаха част от въпросните „ вампири “. Голяма част от държавната благосъстоятелност беше пордадена на западни компании, огромна част от младежите на България се възползваха от опцията за свободно придвижване. Милиони от тях и през днешния ден са употребявани като евтина работна ръка. Настъпиха дълбоки промени. И при тези условия властимащите са станали изключително авторитетни, богати, та даже рискови. Те употребяват въздействието си, с цел да поддискат медиите. А за хората е много мъчно да бъдат сериозни към управляващите, когато са зле осведомени. От това, което съм виждала даже бих споделила, че медиите се употребяват да деморализират хората. Да им демонстрират, че не могат да трансформират нищо.

Знам малко за българските опозиционни политически сили, несъмнено, че са ми по-ясни ирландските. Но от това, което съм виждала, мога да кажа, че не наподобяват „ задоволително разнообразни “, от тези, които са на власт. Така че силите за смяна мисля, че би трябвало да дойдат от другаде.

Промяна е близо. Въпреки че може да отнеме време и това не кара хората да се усещат добре. Това, което можем да създадем, е да опитаме да съкратим този временен интервал колкото може. Но аз към този момент виждам тази смяна - в случай че съпоставим отношението на някои европейски институции към България тази година, съпоставено с предходната - това са разнообразни планети.

Чувствам мощна и въодушевена да бъда тук през днешния ден поради историите на българи, които се свързваха с мен от цялата страна. Защото те ми описват, че мисленето им се е трансформирало. Не знаем още какъв ще е резултатът от тази битка, само че бих споделила на протестиращите: „ Вие към този момент постигнахте победа. Сменихте разказа, променихте дневния ред. Занапред би трябвало да намерите метод да се организирате, да видите успеха си приключена. “

Промяната несъмнено е близо. И хората на митинга я направиха допустима! И в този момент би трябвало да употребяват силата, да се обединят и да възстановят българското общество. Може би звучи по-лесно, в сравнение с е. Но може и да не е по този начин мъчно. Бих им споделила да не престават, да имат убеденост в себе си, да не имат вяра на мними „ спасители “ оттатък - такива няма! Спасител не съм нито аз, нито Европейският съюз, нито никой отвън тази страна. Светлината не идва извън - нито за България, нито за друга страна. Българите са тези, които ще решат ориста си. И можете да потърсите ентусиазъм в историята си, както аз го намирам в историята на Ирландия, да вземем за пример. Тогава човек си споделя „ да, това е изцяло допустимо! Ще работя крепко и няма да спестявам сила “!

Смятате ли, че това митингът и тази негова сила може да роди нови политически водачи?

Не единствено че може, само че сигурно ще сътвори такива. Това, което виждаме и в други страни, е че сътрудници на външни сили незабавно се намесват и промотират избрани хора. Американките да вземем за пример, са „ брилянтни “ в това отношение. Да се намесват в политическия живот на други страни, да заплащат за опозиционни придвижвания, да бутат начело тези с упоритости да бъдат водачи... Мисля, че това не е неприятно и се случва тук.

[...]

Така че българите ще би трябвало да намерят своите нови политически водачи. И аз нямам подозрение в това. Вярвам, че има цяла върволяк от надарени хора, които са способни да свършат работата по-добре от сегашните ръководещи. Просто би трябвало да видят себе си в тази роля. И да схващат, че не могат да се оправят по-зле от тези, които са в ръководството сега.

Няма такова нещо като професионален политик! Това е смешно. Аз пристигам от друга сфера - преди да бъда народен представител в ирландския парламент, аз работех на летището в ирландска самолетна компания, в отдела, който се занимава с кетъринг. Приготвяхме храната за полетите. И аз проведох сполучливо работата там. В България има доста млади и възрастни хора, които се оправят добре в своята сфера, в учебното заведение си, във футболния си клуб. Да управляваш общественост и да управляваш страна - правилото е еднакъв. Става дума за способността на индивида да слагат общия интерес над персоналния.

[...]

Имам възприятието, че това няма да е последното ми посещаване в България. През последните седмици, множеството хора, с които поддържам връзка, са българи, а не ирландци.

Най-малкото тъй като Ирландия е под строга карантина. Не може да се пътува. Още знам даже дали ще мога да се прибера за Коледа, въобще от дълго време не съм се прибирала. Така че, имам възприятието, че скоро ще се върна тук, споделя Клеър Дейли в края на диалога.

Цялото изявление може да видите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР