"Промяната" е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп,

...
"Промяната" е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп,
Коментари Харесай

За хубавия чай и второто вкъщи

"Промяната " е най-голямата обществено виновна самодейност на Нова Броудкастинг Груп, която се реализира в партньорство с Фондация Reach for Change България. Досега тя е помогнала на над 200 000 деца в цялата страна, а всяка година NOVA влага над 190 000 лева, с цел да може позитивната смяна за децата на България да стане действителност.

Днес си приказваме с The Social Teahouse - финалист в първото издание на "Промяната ". В началото Чайната беше единствено концепция, а през днешния ден тя е прелестно пространство за различни събития във Варна, което поддържа младежи от проблематична фамилна среда посредством менторска стратегия и опция за работа. За своя път дотук и по какъв начин самодейността им оказа помощ да го извървят - споделя част от екипа на Чайната.

 обществена чайна The Social Teahouse

Здравейте. Как бихте показали вашия план на хората, които към момента не са чували за вас – каква е разликата сред елементарната и обществената чайна?

Едно от първите неща, на които учим всеки член на нашия екип, е по какъв начин да дава отговор на този въпрос.

Социалната чайна е обществена, тъй като дава първа работа и менторска поддръжка на младежи, израснали без родители. Основната ни задача е да създадем нужните трудови привички и личностни качества в тях, с цел да могат да са конкурентноспособни на пазара на труда. Това реализираме посредством чисто практическото им наемане на работа, само че и с редица други начинания като участия в доброволчески лагери и включване в културни събития.

Мотото ви е “Ние не наемаме хора, с цел да вършат чай. Ние вършим чай, с цел да наемаме хора”. В този ред на мисли - какво е нужно, с цел да се направи един прекрасен чай, и какво е нужно, с цел да бъдеш добър човек?

Чаят и положителните хора не са непроменяемо свързани, в полза на истината в нашия екип доминират феновете на кафе.:)

Избрахме точно това мото, тъй като най-добре разказва концепцията на нашата Чайна още от най- ранния й стадий. Предполагам, главното условие да си добър човек е да правиш положителни каузи, нашето положително дело е да вършим чай с идея.

 смяната The Social Teahouse

Много амбициозни младежи избират столицата, с цел да дадат живот на своите хрумвания. Какво ви накара да повярвате, че ще съумеете да реализирате толкоз нетрадиционна и непозната платформа в прелестния град Варна?

Нашата концепция няма общо с географска локация, постоянно водеща мощ ни е прелестно подбраният екип, който работи с доста хъс и креативност. Късмет е, че огромна част от тях са варненци, само че допускам, в случай че се бяхме срещнали в друга част на света - резултатът щеше да е същия.

Децата в центрове за настаняване от фамилен вид бяха дълго време в една от най-тежките изолации - без опция да излизат от центровете, даже до магазина, без опция за контакт с друга обществена среда и своите ментори, без достъп до просветителния развой заради липса на цифрови устройства. Какви бяха следствията от ограниченията против COVID-19 върху тяхното психическо здраве?

Голяма част от тези деца не престават да са в режим на изолираност, защото в центровете за настаняване от фамилен вид във Варна пропускателният режим към момента е доста непоколебим, в сходство с регулациите на Община Варна. Първата седмица от оповестяването на изключителното състояние всички бяхме доста комплицирани и работата внезапно спря, защото се оказа, че не можем да продължим да работим в постройката на Чайната. В доста къс период обаче успяхме да се активизираме и адаприрахме разнообразни процеси от менторската стратегия в онлайн среда. Междувременно успяхме благодарение на дружелюбни положителни хора във фейсбук да снабдим децата с нужната техника, с цел да могат да посещават както онлайн образователните си часове, по този начин и нашите занятия.

 обществена чайна The Social Teahouse

Така беше обещано началото на няколко доста забавни седмици, в които менторите се върнаха обратно в годините и писаха домашни наедно с младежите, а на младежите се наложи да извършват провокации като “направи клип, в който разказваш по какъв начин се готви пилешка супа”, “ направи превод на тази ария на Шакира и ни изпрати клип, в който танцуваш на нея”, “нарисувай костюма, който би носил/а, в случай че беше супергерой” и всевъзможни сходни. Освен провокациите, отправени от нас, младежите имаха за задача и сами да си слагат такива, за самодейност. Така ЦНСТ Изгрев се снабди с няколко нови пейки, бяха посетени онлайн класове, дрешници бяха почистени, книги бяха прочетени.

Идеята беше да им помогнем с образователния развой, само че и да се опитаме да компенсираме практическата липса на обществен живот с приятни и изграждащи други възможности. Считаме, че това доста оказа помощ както за затвърждаването на връзките сред ментори и младежи, по този начин и за предотвратяването на ескалиращото напрежение, подбудено от изолацията.

Мога с горделивост да кажа, че макар настаналия световен безпорядък не изгубихме нито един член на екипа и през днешния ден още веднъж всички сме на работа.

А по какъв начин рецесията се е отрази на организацията, промени ли се е по някакъв метод активността ви? Имате ли потребност от някаква поддръжка или доброволци сега?

Като на всяка друга бизнес конструкция, и на нас рецесията ни се отрази най-вече финансово. Имахме интервали без заплати, имахме интервали с понижени заплати, в този момент сме в режим на понижено работно време и повече от 50% от общоприетата ни комерсиална активност, състояща се в организирането и домакинстването на събития продължава да не се случва за неустановен интервал от време, по отношение на епидемиологичните ограничения.

Импровизираме, доколкото е допустимо, стараейки се да качим интереса на аудиторията ни към дневни събития с приготвена от нас храна и питиета, които в никакъв случай преди не са ни били приоритет. За задачата направихме скъпо попълнение в екипа ни, а точно професионален готвач. Надяваме се, нейните вълшебства в кухнята да стартират да тушират резултата от изчезналите ни културни събития вечер.

 обществена чайна The Social Teahouse

През юли проведохте първото си събитие за младежите и децата онлайн - летен лагер на морето. Планирате ли други начинания, които да включите във вашия богат културен календар?

Лагерите са скъпа част от инструментариума на менторската ни стратегия, доста се надяваме да успеем да надградим последния с най-малко още един през тази година. В развой на търсене на сътрудници сме, с цел да можем да го организираме.

Малко по малко се стараем да вдъхнем нов живот и на обичаните ни формати като “Пътувам, значи съществувам”, “Тя във Варна”, детските ни работилници, лекциите и презентациите, всичко което се наложи да паузираме за известно време. Актуална стратегия за идните ни събития постоянно има на фейсбук страницата ни .

 обществена чайна The Social Teahouse

Вие сте едни от огромните финалисти на плана „ Промяната “ на Нова телевизия и фондация „ Reach for change”. Как се промени вашия свят след този триумф?

Винаги сме считали, че точно този конкурс е повратната точка в нашия напредък. Преди него бяхме група запалянковци с добра концепция и доста хъс, само че точно скъпото менторство и поддръжка на целия екип на Reach for change, спомогнаха за структурирането на цялата ни стратегия, за целеполагането, за достигането до толкоз огромна публика от хора, даже и за опцията да употребяваме прелестната ни постройка във Варна.

Убедени сме, че има доста надарени мечтатели като вас, чийто взор не стопира да търси нови и нови хоризонти. Какъв съвет бихте дали на хората, които към момента се двоумят да вземат участие в новото особено издание на „ Промяната "?

Няма място за съмнение тук.:)

Дори и да звучи малко клиширано, колкото има изгода от това да си финалист в този конкурс, тъкмо толкоз и в самото присъединяване в него. Няма нищо по- скъпо от това, някой да припознае задачата ти като своя и да ти даде целия си насъбран опит и познания. Да попаднеш в общественост от хора, с които даже един скайп диалог те оставя зареден и въодушевен. Да получиш опцията да растеш и да вдигаш хората около себе си.

 обществена чайна The Social Teahouse

През 2020 година, в изискванията на световна пандемия, Нова Броудкастинг Груп и Reach for Change България предизвикват особено издание на състезанието. То ще се концентрира върху поддръжката на най-уязвимите – децата и младежите, които са най-тежко наранени от COVID-19 рецесията.

Организации с нестопанска цел, които имат потвърдено решение на проблем, пред който децата и младежите (0-24 години) са изправени вследствие на пандемията, могат да аплайват като попълнят онлайн формуляр до 16 август на: www.nova.bg/promyanata.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР