Промяната настъпва с еко образованието, убеден е Тодор Бургуджиев, изпълнителен

...
Промяната настъпва с еко образованието, убеден е Тодор Бургуджиев, изпълнителен
Коментари Харесай

Екологията – приоритет на много високо ниво за бизнеса

Промяната настава с еко образованието, уверен е Тодор Бургуджиев, изпълнителен шеф на ЕКОПАК България. Той показа данни от ново изследване на организацията, съгласно което през другите начинания, осъществени от компанията за повишение на еко културата и еко мисленето годишно от 3 до 5% измежду българите трансформират отношението и държанието си и стартират да събират разделно.

На планетата има 6 естествени ресурса – вода, въздух, петрол, газ, въглища, метали. Това са изчерпаеми източници, които рано или късно ще изчезнат, в случай че не вземем ограничения като преработване на отпадъците да вземем за пример. В световен мащаб диалогът към този момент е за преработване в бъдещето. Това значи смяна, огромна смяна. За да се случи тя обаче е належащо да се стартира с обучение от най-ранна възраст, показа още Бургуджиев при започване на втори панел на провеждащия се през днешния ден 10. Зелен конгрес на списание „ Мениджър “. Той е отдаден на еко смяната, а ЕКОПАК България е главен сътрудник на събитието. Бургуджиев показа визията на ЕКОПАК България за чиста околна среда. Тя включва няколко съществени съставния елемент – водачество, иноваторство, мащабност, дългосрочност, смяна на настройките, основаване на нова еко просвета.

Проучването на най-голямата организация за разделно събиране и преработване на боклуци наблюдава навиците и информираността на младото потомство у нас сред 12 и 17 година възраст. 63% от тях събират разделно най-малко един път месечно, а над 44% от тях желаят повече осведоменост по тематиката екология, сочат данни от проучването, извършено през 2018 година. Добрата вест е, че младото потомство демонстрира все по-голяма заинтригуваност към еко образованието, разяснява Бургуджиев. През разнообразни свои начинания, за 5 години 8300 деца са били подготвени в 45 общини за изгодите от разделното събиране на боклуци. За 6 години над 37 500 деца са събрали и предали близо 200 тона боклуци през самодейността „ Стара хартия за нова книга “. По същия метод с самодейността „ Книги за боклук “, децата събират и предават пластмаса – за 7 година 35 000 деца са предали още веднъж тонове пластмаса за преработване.

Нулев резултат върху околната среда – такава амбициозна цел си слага международният водач в производството на храни и питиета Нестле за идващите 10 години. Част от компанията е и фабриката в София. На световно и национално равнище компанията се движи към тази цел през три посоки – понижаване на употребяваната вода в производството, понижаване на нездравословните излъчвания и мощно съкращаване на пластмасовите боклуци, описа Емануел Артур, изпълнителен шеф на „ Нестле България “. 

Миналата година Нестле Групата разгласи новата си огромна цел - до 2025 година, 100% от опаковките да могат да се рециклират или да се употребяват наново. Тази година обаче на дневен ред е нова визия – 100% не е задоволително, напред за по-добро бъдеще! Нестле към този момент има собствен институт, който ще създава напълно нови решения за опаковки от биоматериали. Компанията се ангажира да отстрани и всички пластмасови сламки от продуктите си. Второто направление, в което ще работи Нестле е образуване на бъдеще без боклуци. В някои елементи на света към този момент върви самодейност на компанията за наново потребление на опаковки. Третото направление е смяна на държанието и настройките като компанията е подхванала стъпки във всички свои офиси по света за унищожаване на използването на пластмасови принадлежности.

Фабриката в София е измежду флагманите в зелените политики на компанията. Така да вземем за пример тя не депонира никакви боклуци. От внедряване на новаторски технологии като понижаване на тежестта на картонените кутии да вземем за пример фабриката в София ще се стреми единствено през тзи година да спести 20 тона пластмаса и 30 тона хартия. Компанията работи интензивно и за стимулиране на ново държание и схващане измежду чиновниците си. Чрез премахването на пластмасовите произведения за еднократна приложимост ще бъдат спестени за година към 500 хиляди чаши, 100 хиляди плика и 25 хиляди прибора, сподели още Емануел Артур.

Критичният времеви порядък, в който може да се влияе и да се образуват нови настройки и през тях да се появят жизненоважните за бъдещето на планетата и естествените запаси иновациисподели Милена Стойчева, бизнесмен, изпълнителен шеф на „ Джуниър Ачийвмънт “. Тя показа самодейностите на Джуниър Ачийвмънт за създаване на зелено предприемаческо схващане измежду студенти и възпитаници. Темата за отчитането на резултата върху околната среда би трябвало да стане главно във всеки бизнес модел, предложи Милена Стойчева.

Освен в съзнанието и настройките, смяната им отражение и на равнище стопанска система. Наричаме я зелена стопанска система. Преходът към зелена стопанска система не може да се случи без медта, като суровина. Само за изработката на един електрически автомобил да вземем за пример са нужни към 369 кг мед. Търсенето и потреблението на тази суровина ще продължава да пораства в международен мащаб. България има късмет да развие своята зелена стопанска система с помощта на личните си ресурси, показа Климентина Рашева, представител на „ Асарел-Медет “ АД.

Опазването на естествените запаси е една от 6-те съществени полезности в тактиката на водещия световен производител на бира „ Хайнекен “, част от който е и „ Загорка “.

Зеленото е в нашето ДНК, показа Катя Миланова, маркетинг шеф на българския пивоварен бранд. „ Загорка “ е понижила с 28% потреблението на вода при производството на бира. Също по този начин компанията е понижила с 23% въглеродния си отпечатък в логистиката, въпреки че създава повече бира и изминава повече километри при доставката й. Като цяло зелените вложения на бирения бранд у нас към този момент са над 1 милион лв.. От няколко години „ Загорка “ поддържа и стартъпи на юношески компании за създаване на зелени нововъведения, добави Катя Миланова.

Екологията е приротет на доста високо равнище в бизнеса, случват се и положителни неща даже и в България, значимо е да продължаваме да следим и следваме огромните трендове в тази област, заключи Юлиян Попов, основен съветник на Европейската климатична фондация за Централна и Източна Европа – „ Екоинтелигентност “, който беше модератор на втория панел в провелия се през днешния ден 10-ти юбилеен Зелен конгрес на списание „ Мениджър “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР