Промяната на името на Македония предизвика разкол в партията на

...
Промяната на името на Македония предизвика разкол в партията на
Коментари Харесай

Разкол сред политиците в Гърция заради договора с Македония

Промяната на името на Македония провокира ерес в партията на гръцкия министър на защитата Панос Каменос „ Независимите „ гърци “ (АНЕЛ).
Младшият сътрудник в държавното управление на премиера Алексис Ципрас губи контрола над своите съпартийци, като в медиите се появи информация, че трима от тях имат желание да поддържат Договора от Преспа.
На състоялия се в неделя вечерта народен конгрес на партията в Солун, министърът е бил сърдит на трима депутати – Теренс Куик (помощник-министър на външните работи), Елена Контура (министър на туризма) и Папахристопулос (депутат в парламента).
Медиите пишат, че Каменос им е споделил, че хората, станали министри по негова самодейност, нямат право да го предават, предава македонският ефирен канал „ Алфа ТВ “.
В понеделник заместник-председателят на АНЕЛ Скуридис е изискал от тримата народни представители да изоставен партията, в случай че считат да поддържат Ципрас за ратификацията на контракта с Македония, отбелязва изданието.
В същото време анализите на по-голямата част от гръцките медии плануват предварителни парламентарни избори през май, само че не изключват опцията да има избор още през месец март, откакто съглашението със Скопие мине през Народното събрание.
Сред журналистическите кръгове в страната от ден на ден се спекулира, че държавното управление на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) е исполин на глинени крайници след оставката на външния министър Никос Кодзияс, който беше главно настоящо лице при разрешаването на разногласието за името сред Македония и Гърция.
Бившият външен министър е написал писмо от 9 страници на премиера Алексис Ципрас, в които е изложил аргументите за отдръпването си, само че то, най-малко към този момент, е недостъпно за обществеността, след отхвърли на министър- ръководителя да извърши настояването на Коцияс документът да бъде оповестен.
От „ Нова Демокрация “ приканиха за издание на въпросното писмо и показаха, че повода това да не се случи са заканите сред Ципрас, Кодзияс и Каменос.
Позицията на главната опозиционна партия в Гърция е твърда – тя няма да поддържа Договора от Преспа и ще се стреми да провокира предварителни избори преди договорът да стигне до Народното събрание.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР