Промяната на държавата на живеене често е свързана с различни

...
Промяната на държавата на живеене често е свързана с различни
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за здравното осигуряване в Германия

Промяната на страната на живеене постоянно е обвързвана с разнообразни процедури и дейности, излизащи отвън елементарното „ събиране на багажа “. Здравното обезпечаване е едно от нещата, които наложително би трябвало да проучите, в случай че ще се местите в друга страна. По тази причина, ние ще ви срещнем със здравното обезпечаване в Германия, защото от 2009г. насам, всички живущи и продължително пребиваващи на територията й, би трябвало да са здравно обезпечени. Самата здравна система в Германия е една от най-хубавите в света, само че с цел да се възползвате от нея, би трябвало да сте си „ написали домашното “ авансово и да имате най-малко главната информация.

Здравно обезпечаване в Германия – съществена информация

Немското здравно обезпечаване се дели на два вида – държавно здравно обезпечаване и частно здравно обезпечаване.

При държавното (или законово) размерът на вноските се дефинира на база общия брутен приход на лицето. От него се удържа вноска в размер на 14.6% (източник:, 2018 г.), която се разпределя еднообразно сред лицето, което се обезпечава и работодателя му. Различните здравни каси начисляват и спомагателна такса, чийто размер се дефинира от самата каса. Тази такса се поема единствено от обезпеченото лице. Важно изискване е да нямате неплатени вноски по здравната си осигуровка в България. При държавното здравно обезпечаване в Германия съществува и фамилна осигуровка, при която може да включите децата и половинката си гратис.

От държавното здравно обезпечаване наложително се възползват:
– чиновници с брутен приход, който е под наложителната граница за осигуряване;
– пенсионери, които са изпълнили изискването за авансово осигуряване;
– бенефициенти на обезщетение за безработица.

При частното здравно обезпечаване в Германия, изискванията са малко повече. От него могат да се възползват чиновници и служащи с брутен приход, който надвишава 4859 евро/месец (задължителната граница на осигуряване), след подаване на заявление. Тук размерът на вноските е самостоятелно закрепен и зависи основно от здравната ви история, податливостта на болести, както и от пол, възраст и тн. Като цяло, факторите за установяване на членската вноска не са малко. Но с това идват и някои преимущества, да вземем за пример, частно обезпечените имат преимущество в чакалните пред лекарския кабинет. При тази система, обаче, няма опция за фамилно обезпечаване, което значи, че всеки член на фамилията ви би трябвало да се обезпечава настрана.

Както казахме, лицата, които най-често се възползват от частното здравно обезпечаване в Германия са чиновници и служащи с приход над наложителната осигурителна граница. Към тази група спадат и независимо заетите лица, лицата на свободна процедура, както и държавните чиновници.

Здравноосигурителната система в Германия е добър образец за качествено и дейно здравно обезпечаване. Ако това е страната, където смятате да живеете, работите и/или учите, добре е да се запознаете с всички процедури по наложителното здравно обезпечаване там. На www.krankenkassenzentrale.de може да намерите всичката нужна информация, да разгледате в дълбочина преимуществата и минусите на двете системи, както и да сравните цени на снабдители на здравноосигурителни услуги.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР