Промяната, която е обвързана с по-голяма защита на потребителя, е

...
Промяната, която е обвързана с по-голяма защита на потребителя, е
Коментари Харесай

Веднага Прочети! Операторите Не Искат Да Знаеш За Нищо На Света: Как Да Се Спасим Законно От Колекторските Фирми!

Промяната, която е обвързана с по-голяма отбрана на потребителя, е написана в Общия правилник за отбрана на персоналните данни в Европейски Съюз, който следва да бъде въведен и в българското законодателство.

Пример за това каква е обстановката сега е единодушието за даване на персоналните данни на лица, да вземем за пример на колекторски компании. Когато има изискуеми отговорности към мобилен оператор се дават персоналните данни на физическото лица на колекторска компания. Тя от името на оператора стартира да събира тези суми, които не са платени за употребяваната услуга от физическите лица и стартира да ги търси. Това търсене съставлява обработка на персонални данни като адрес, ЕГН за да се съберат тези средства.

„ В момента, с цел да се подписа контракт с мобилен оператор се изисква физическото лице да се съгласи персоналните му данни да се дават на такава компания. Новият правилник споделя, че единодушието би трябвало да бъде категорично. Това значи, че би трябвало ясно да е посочено на кого тъкмо ще би трябвало да се разкрият персоналните данни, а не на всяка трета компания, с която админът може да подписа контракт “, съобщи ръководителят на КЗЛД.

Венцислав Kараджов изясни, че комисията работи в последните две години, с цел да може да промени Закона за отбрана на персоналните данни по този начин, че да подхожда на новия общ правилник на Европейски Съюз. Регламентът, от своя страна, е признат като общ, с цел да обхване всички случаи за отбрана на персоналните данни, а неговото използване ще има директно деяние, без значение от това дали в България ще се извърши промяна в региона на законодателството или не.

„ Всички правила, които опонират на тези, признати с регламента, няма да се ползват. Регламентът сътвори опция и по-скоро обвързване на надзорните органи да правят регулация в области, които са разрешени от самия правилник и това постанова промени в Закона за отбрана на персоналните данни. Целта ни е до края на годината да има импортиран законопроект на Закона за отбрана на персоналните данни по този начин, че бизнесът да има време да се приготви за новите промени и жителите да се срещнат с новите права, който им дава общият правилник “, съобщи Венцислав Kараджов.

Той разясни, че те са надградени с някои спомагателни благоприятни условия като транспорт на персоналните им данни в машинно-читаем тип от мобилни оператори, интернет снабдители и компании, които обработват персоналните им данни. Това, съгласно Kараджов, бъде облекчение за тях, защото имат в допълнение нараснали благоприятни условия за отбрана на персоналните си данни при профилиране или други незаконосъобразни дейности на админа.

Председателят на КЗЛД успокои бизнеса, че би трябвало да бъде спокоен, тъй като промяната нямало да бъде с такава основна разлика, съгласно настоящето приложение на разпоредбите за отбрана на персоналните данни и условията, на които бизнесът трябвало да дава отговор.

Съгласието на физическите лица е съображение за култивиране на персонални данни. Но по новия правилник неналичието на това единодушие към този момент няма да е съображение за отвод на даване на услуги. Много компании сега отказвали услуги, в случай че не се даде единодушие. „ Общият правилник се е произнесъл по този въпрос и мисля, че оттук насетне практиката ще бъде изменена по този начин, че фирмите-администратори да търсят други начини и средства за култивиране на персоналните данни, когато желаят да съберат отговорностите си “, сподели още ръководителят на КЗЛД.

Новото законодателство ще влезе в действие от 25 май 2018 г.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР