Промяна в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ, може да

...
Промяна в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ, може да
Коментари Харесай

БСП предупреди, че промяна в закона, внесена от ГЕРБ, може да оскъпи парното

Промяна в Закона за енергетиката, импортирана от ГЕРБ, може да докара до оскъпяване на топлофикационната услуга в София. За това предизвести през днешния ден ръководителят на БСП-София Калоян Паргов. По думите му " Топлофикация " -София може да банкрутира, в случай че Народното събрание одобри предлагането на депутатите от ГЕРБ Делян Добрев и Валентин Николов.

Двамата депутати от ГЕРБ (бел. ред. - Делян Добрев в това време подаде оставка като депутат) оферират от 1 юли да бъде отстранена преференциалната цена за създадената от " Топлофикация София " електрическа енергия от комбинирано произвеждане, а да се премине към пазарна цена и контракт за компенсиране с награда. Премията ще съставлява предстоящата разлика сред преференциалната цена и избрана от регулатора планирана пазарна цена.

" Ако цената бъде понижена и стане колкото е на свободния пазар, това значи, че " Топлофикация " -София ще загуби доста съществени доходи. В момента ми е мъчно да кажа какъв %, само че сумата е забележителна ", добави Милка Христова, общински консултант от Българска социалистическа партия. По думите й смяната се прави в интерес на бизнеса - създаденият от сдружението ток ще се продава посредством борсата и по този начин там цената ще падне. Същевременно ще паднат и приходите на компанията, а по този начин, по думите й, ще последва повишаване на парното.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов прикани кмета Йорданка Фандъкова като зам.-председател на ГЕРБ да влияе върху депутатите, с цел да отдръпват предлагането си в Народното събрание, което в това време е утвърдено на първо четене в пленарната зала. Ако преференциалната цена отпадне, " Топлофикация " - София ще банкрутира, предизвести Паргов да днешната сесия на общинския съвет.

По данни на " Капитал " " Топлофикация " - София получава 100 млн. лева годишно в допълнение от изкупуването на електрическата енергия й на повишени цени от страната. Свързаните с Христо Ковачки " Брикел " и " Топлофикация " -Русе генерират надлежно 75 и 35 милиона годишно от " кафява сила ", написа изданието на 1 февруари.

По мотив апела на Калоян Паргов ръководителят на общинската комисия за енергийно обмисляне Валя Чилова изясни, че работна група към този момент приготвя среща сред столичния кмет, депутати и специалисти от Министерството на енергетиката, " с цел да търсим най-хубавото решение за всички страни ".

" Нашата работна група търси разновидности за софтуерно възобновяване на " Топлофикация " -София, което включва търсене и създаване на нови мощности, с цел да се стабилизира сдружението по проекта, по който сме се обединили всички ", съобщи Чилова.

Справка в деловодната система на Народното събрание демонстрира, че срокът за оферти по законопроекта сред първото и второто четене е продължен до 22 април. Ако текстовете бъдат признати по този начин, както са препоръчани, новите правила ще обиден 12 централи с високо дейно комбинарано произвеждане с обща конфигурирана електрическа мощ 27.6 Мw и 360 централи с възобновими енергийни източници с обща конфигурирана мощ 723 Мw.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР