Промяна в Закона за БНБ, внесена без предварително оповестяване и

...
Промяна в Закона за БНБ, внесена без предварително оповестяване и
Коментари Харесай

Промяна в закона за курса "лев - евро", внесена на тъмно, наложи обяснения постфактум

Промяна в Закона за Българска народна банка, импортирана без авансово обявяване и претекстове, провокира безпокойствие и разнопосочни тълкувания за допустима смяна на закрепения курс лев - евро, поради което се наложи централната банка да дава обяснения и да заявява поддръжка, в това число от името на Европейската централна банка.

Става дума за текст, импортиран от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), който е допълнение на член 29 от ЗБНБ, отнасящ се за закрепения валутен курс на лв. по отношение на немската марка, а по-късно и на еврото. Темата продължава да е публично сензитивна и през днешния ден, към този момент 20 година след приемането му.

Сайтът на българското списание " Икономист " откри поправката, импортирана от Стоянова и нейни сътрудници от ГЕРБ сред първото и второто четене на различен закон посредством преходни и заключителни разпореждания. Изданието видя в това " научен риск за валутния курс ", а тематиката беше развита и в други медии. Безпокойство провокира предлагането в закона да се запише, че от датата на влизане на България в чакалнята на еврозоната, което се чака в края на април, формалният курс на лв. към еврото би трябвало да стане е еднакъв на курса, контрактуван по съответните резолюции сред ЕЦБ и страните от еврозоната плюс Дания, т.е. теоретично да се даде опция за напън за амортизация на националната валута.

Тази вечер Българска народна банка качи на уеб страницата си известие, с което твърди, че дружно с " Министерството на финансите поддържат импортирания план. Законопроектът се поддържа и от ЕЦБ ".

" Целта на законопроекта е да се обезпечи сходство на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния развой и оперативните процедури за одобрение на валутните курсове в изискванията на валутно-обменния механизъм (ERM II). Това сходство е наложително изискване за присъединение към валутно-обменния механизъм ", се споделя в известието на централната банка.

Тя твърди, че " законопроектът не слага под въпрос настоящия режим на закрепен валутен курс. Както неведнъж е подчертавано от държавното управление и Българска народна банка, този режим ще бъде непокътнат до присъединение на страната към еврозоната и приемането на еврото ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР