Промяна в стратегиятаСамо 3 години и половина след като закупи

...
Промяна в стратегиятаСамо 3 години и половина след като закупи
Коментари Харесай

Mergermarket: Telenor продава на американци бизнеса си в България!

Промяна в тактиката

Само 3 години и половина откакто закупи "Глобул " Telenor очевидно е трансформирал тактиката си. От договорката, която беше за 717 млн. евро, до момента скандинавската група съумя да усили пазарния дял и бързо да вкара 4G мрежа. Според резултатите за последното регистрирано към този момент трето тримесечие телекомът има 3.23 милиона клиенти в България, с 9% по-малко по отношение на година по-рано. Свиването се дължи главно на намаляването в броя на клиентите на предплатени услуги. Средният доход от клиент (ARPU) обаче нараства - с 6% до 14 лева на месец, демонстрира докладът на Telenor.

Кой е купувачът към този момент е незнайно. Повечето телеком представители, които "Капитал " потърси, загатнаха за интерес на американския фонд KKR. Той има сателитен тв оператор в Сърбия и вложения в района, тъй че експанзията звучи разумно.

"Кандидат купувачът не е показан в района, " обаче уточни източник, непосредствен до норвежката компания. Така хипотезата KKR надалеч не е сигурна.

Събирането на предложения очевидно е ставало безшумно и отвън България, тъй като локални консултанти не знаеха за процеса. Според Mergermarket възможната договорка може да включва и унгарските активи на Telenor като допълнение към България, Сърбия и Черна гора. Така възможният покупател може да получи наличие на четири пазара с общо съвсем 10 млн. клиенти (3.3 млн. в Сърбия и Черна гора, както и 3.1 млн. в Унгария). Общите доходи на трите подразделения за третото тримесечие доближиха 323 млн. евро. Оборотът на "Теленор България " за интервала доближи 172.7 млн. лева При облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) от 66.4 млн. лева

"Теленор България " е третият оператор по доходи в страната: за последната година (към края на октомври 2017) те са 667 млн. лева Лидер е БТК с 875 млн. лева, следвана от "Мобилтел " с 806 млн. лева, само че и двете компании оферират доставка на телевизия и закрепен интернет, доката "Теленор " има единствено мобилни услуги, където неотдавна е първа по пазарен дял с 36.8% от приходите. Компанията е с най-рядко сменящия се притежател до тук - учредена е от гръцката OTE и до момента единствено един път е препродадена, докато БТК и "Мобилтел " много постоянно са сменяли акционерите си.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР