Промяна в състава на въздуха в пещерата, където са заклещени

...
Промяна в състава на въздуха в пещерата, където са заклещени
Коментари Харесай

Нова смъртоносна опасност за децата заклещени в пещерата, това ли са последните часове от живота им

Промяна в състава на въздуха в пещерата, където са заклещени 12 младежи и техният треньор по футбол, се трансформира в нова опасност за тях и спасителите им. Това съобщи командирът на водолазите, които работят по избавителната интервенция на конференция, предадоха международните организации.

" Поради съществуването на огромен брой хора, извършващи избавителните действия в пещерата понижава % на О2 и се усилва делът на въглероден диоксид ", - сподели началникът на Военноморските сили на Тайланд Афакон Йанконгкео.

По думите му при тези условия към този момент не е допустимо да се изчакат удобни климатични условия, с цел да бъдат извадени децата.
Припомняме, че по-рано стана ясно, че участник в интервенцията за избавяне на групата момчета и треньорът им по футбол е умрял заради липса на О2. Мъжът, някогашен морски тюлен, се бил присъединил в интервенцията като доброволец. Той умрял през нощта, откакто доставил бутилки с О2. Първоначално спасителят е изгубил схващане, откакто се е нагълтал с вода. Друг избавител, който е работил с него го е извадил на повърхността и се е опитал да го съживи, само че той умира, без да пристигна в схващане.
Промяната в състава на атмосферата в пещерата беше видяна през вчерашния ден ден - въздухът е бил тестван от първия ден на интервенцията. Още преди откриването на учениците, спасителите непрестанно доставяли О2 от повърхността до далечните зали посредством водопровод. Сега, съгласно специалисти, най-голямата заплаха не е толкоз неналичието на О2, колкото натрупването на въглероден диоксид.
Новите условия не разрешават да се мисли за опцията децата да останат в пещерата до ноември, когато дъждовният сезон ще свърши.
" Няма по какъв начин и в пещерата да останат единствено блокираните деца и треньорът им, тъй че равнището на въглероден двуокис спре да пораства, защото има хора, които най-много работят за изпомпване на вода, с цел да не се наводни тя.

Въглеродният диоксид провокира поредност от реакции в организма, които варират от физиологични (например стимулация на белодробната вентилация) до токсични (например сърдечни аритмии и гърчове), упойка (значително угнетяване на активността на централната нервна система) и смъртоносна (тежка ацидоза и аноксия).

Ефектите на въглероден двуокис в съответния субект зависят от концентрацията и продължителността на експозицията, както и самостоятелни фактори като възраст, здравословно положение, физическа интензивност, специалността, както и метода на живот.

Въглеродният диоксид е задушаващ газ. Той може да аргументи:

заспалост
задушаване
поява на световъртеж
главоболие
учестено дишане
интензивен сърдечен темп
прочувствени разстройства
отмалялост
гадене и повръщане
гърчове
зрителна и слухова дисфункция
загуба на схващане и вероятно гибел
Симптомите се появяват по-бързо с физическо изпитание.

При високо равнище на въглероден двуокис изместването на кислорода от въглеродния диоксид способства за токсичността. Липса на О2 може да докара до трайно увреждане на органи, в това число мозъка и сърцето.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР