Промяна в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на

...
Промяна в оперативната обстановка и в процесите налага създаването на
Коментари Харесай

Младен Маринов: Обстановка и в процесите налага създаването на антитерористични центрове

Промяна в оперативната конюнктура и в процесите постанова основаването на антитерористични центрове. Това сподели пред публицисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов по отношение на опита за терористичен акт на 16-годишно момче в Пловдив, оповестява Агенция Фокус.

" Идеята за тези центрова е обсъждана с господин Гешев и с основния прокурор и на равнище Министерски съвет. Това се прави за да се концентрира и обработва информацията, тъй че най-бързо да се стига до тази информация и дейностите, които се подхващат, да са координирани сред всички институции. ", уточни вътрешният министър.

По думите му, сега има Национален контратерористичен център, който работи в структурата на Националната организация " Държавна сигурност ".

" Той е точката за контакт, която имаме с външните партньри. Промяната обаче не постоянно значи, че има проблем. Напротив. Ние би трябвало да създадем смяната преди да е пристигнал казусът и тогава, когато е нужна. ", описа Младенов.

Попитан дали органите на реда имат информация за сходни на този в Пловдив случаи, той съобщи, че в полза на работата е те да не стават публично притежание.

" Аз не бих желал това дете да влиза в публичния фокус. По този метод ние го лишаваме от опцията то да се приспособява, в която и да е друга среда. С това дете би трябвало да се работи в посока то да се изведе от тази среда, в която е влезнало ", разяснява Младенов.

Според силовия министър е нужна и осведомителна акция измежду учениците.

" Тя и в този момент се прави, само че това не е работа единствено на Министерство на вътрешните работи. Трябва да зелегне и в Закон за тероризма. Там има изписани ограничения, които всяка институция би трябвало да извършва ", добави той.

Този случай съответно бил оповестен пък, тъй като е имало подготовка и набашяне на субстанции, които в избрана компилация могат да основат гърмеж.

" В момента, в който сътрудниците са решили, че обстановката не търпи отсрочване, тогава са се намесили ", добавя Младен Маринов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР