Промяна в наредба на образователното министерство облекчава кандидатстването и приемането

...
Промяна в наредба на образователното министерство облекчава кандидатстването и приемането
Коментари Харесай

Промяна в наредба на МОН облекчава кандидатстването и приемането в I клас

Промяна в разпоредба на просветителното министерство облекчава кандидатстването и приемането на възпитаници в първи клас. В стратегиите влизат и часове по електронно ръководство и медийна просветеност.

Промените са от административни до такива в стратегиите. Така да вземем за пример прекосяването на всички учебни заведения в едносменен режим трябваше да стане до 2021 година.

Тези периоди са отстранени. Причината - огромна част от учебните заведения имат дефицит на материална база. А общините биха изпитали усложнения да финансират пристрояването на здания или построяването на нови такива единствено за 2-3 години. Затова в този момент ще би трябвало да изготвят проект - по кое време може да стане това.

Отпада срокът до 2021 година за прекосяване към едносменен режим във всички учебни заведения.

При кандидатстване за банкет в 5. и 8. клас, както и при пренасяне в друго учебно заведение, документите ще се обменят служебно сред шефовете. Родителите няма да ги носят от едното в другото учебно заведение.

Промени и при екскурзиите. Те ще могат да се провеждат по време на ваканциите или почивните дни. А през образователно време за не повече от 3 дни. Целта: да не се отразява на качеството а обучение.

За приема в първи клас - общините дефинират система за банкет като водещ аршин е този за близостта на учебното заведение до непрекъснатия или сегашния адрес на детето. В взаимозависимост от това кандидат-първокласниците се разпределят в 4 групи. В първата група са тези с най-големи шансове за банкет - живеят най-близо. Измененията в наредбата са в интерес на братята и сестрите.

Диана Вълчанова - шеф на отдел контролни действия в Дирекция " Организация и надзор " на МОН: Дете, което има братче или сестриче, записано в учебно заведение, което не попада в прилежащият регион, макар че непрекъснатият и актуалният адрес са разнообразни, да бъде записано в първа група и надлежно да се запише в учебното заведение, в което учи братчето или сестричето. Това от една страна ще избегне неудобството, основано за родителите да водят децата в разнообразни учебни заведения и по всяка възможност ще даде опция на по-малкото дете да се приспособява по-бързо в учебната среда.
Електронно ръководство и медийна просветеност ще се учат от четвърти до седми клас, както и от девети до 11. клас. През последните две години от образованието ще има и гражданско обучение. Там учениците ще приказват за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, корупция, дискриминация. А в стратегиите по литература са включени нови творби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР