Промяна на бюджета на НИМХ за тази година няма да

...
Промяна на бюджета на НИМХ за тази година няма да
Коментари Харесай

Няма да има промяна в бюджета на НИМХ за тази година

" Промяна на бюджета на Национален институт по метеорология и хидрология за тази година няма да има ", съобщи пред Българска национална телевизия новият шеф на Национален институт по метеорология и хидрология Пламен Нинов.

Той изрази вяра, че с поддръжка на Министерството на образованието и науката, институтът ще може да приключи сполучливо годината.

По думите му казусът с финансирането на Национален институт по метеорология и хидрология е остарял, а проектобюджетът към момента не е подготвен.

" Във всички случаи ще се заложи финансиране на действия, които са ни вменени от законите ", посочи Нинов.

Той се надява това да е началото на края на рецесията, която стартира преди няколко месеца. Според него се поставят всички старания, с цел да може институтът да влезе в естествения темп на работа.

Нинов посочи, че при липса на форсмажорни условия, при започване на идната година ще освободи позицията.

Временно изпълняващият длъжността шеф на Национален институт по метеорология и хидрология съобщи, че съгласно подписаното съглашение от началото на идната година изследователският институт ще премине в границите на МОН.

Нинов съобщи, до края на идващия месец планът за разпореждане за основаване на изследователския институт ще бъде импортиран в Министерски съвет и добави, че научната работа в института е била постоянно един от значимите цели.

Той посочи, че свободата и правата на волеизявление на сътрудниците, които желаят да останат в структурата на Българска академия на науките, би трябвало да бъдат обезпечени.

Припомняме, че във вторник, 18 септември, Пламен Нинов беше назначен за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Националния институт по метеорология и хидрология.

Кандидатурата му бе препоръчана от синоптиците, които се оповестиха срещу издигнатата от Българска академия на науките кандидатура - на някогашния шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

До консенсус се стигна откакто Българска академия на науките и синоптиците подписаха съглашение.

Според документа, до края на октомври Министерството на образованието ще би трябвало да предложи на държавното управление вид за основаване на проучвателен институт. Към него би трябвало да преминат синоптиците, имуществото и архивът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР