Промоциите на магазините за хранителни стоки, често съпътствани от различен

...
Промоциите на магазините за хранителни стоки, често съпътствани от различен
Коментари Харесай

Ние, потребителите: Нелоялните практики продават и продукти с изтекъл и изтичащ срок на годност

Промоциите на магазините за хранителни артикули, постоянно придружени от друг вид нелоялни търговски практики, се организират за привличане на спомагателен поток от клиенти, само че нерядко и с цел да бъдат пласирани артикули с изтичащ или даже изминал период на валидност. 

Потребителите не престават да бъдат пострадали от липса на продукти с понижени цени или маркирането им на постоянните, неспазване на авансово оповестени промоционални условия и други За санкционирането и възбраната на сходни нелоялни практики би трябвало да се намеси контролният орган Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), като приложи всички планувани в закона ограничения.  

„ За страдание, КЗП не прави разлика сред това да разгласява в регистъра на формалната си интернет страница данни за неразрешени нелоялни практики и това да задължи рекламодателя/рекламната организация да огласи за своя сметка и по подобаващ метод акта, с който е открито нарушаването, както и да популяризира съответната поправена реклама. А това е още една планувана в Закона за отбрана на потребителите мярка, която може да бъде налагана редом с останалите - глоба и възбрана за използване в бъдеще на противозаконната процедура. Тази мярка има образователен темперамент, тъй като е обвързвана освен с директни финансови загуби за търговеца, само че и с репутационни вреди за него, каквито му нанася и задължаването да внесе изясненост по отношение на правилното обръщение “.  

Това разяснява по БНР създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова. Според нея потреблението на този лост би трансформирало значително картината на пазара. 

„ Едно е някъде на уеб страницата на КЗП да бъде оповестена тази информация, до която ще доближат единствено потребителите, които знаят за съществуването на подобен указател, ще бъдат дейни да го посетят и прегледат и търпеливи да проследят неорганизираната му класификация. Съвсем друго е търговецът самичък и за своя сметка обществено да оповести в масмедиите, че е „ заловен “ да реализира нелоялна процедура, да опише какво е правил и че това негово деяние е глобено от способния орган. А по-късно да показа правилната реклама, с което потребителите да научат какво е вярното обръщение и да могат сами да сравнят по какъв начин наподобява заблуждаващата реклама и по какъв начин достоверната. “, изясни още Руменова. 

Експертът посъветва всички консуматори, които подават в КЗП тъжби за нелоялни търговски практики, освен да упорстват за инспекция по техния случай, само че и да насочат искане към контролния орган при доказване на нелоялна процедура и влизане в действие на заповедта за нейната възбрана да задължи търговеца да оповести акта за определяне на нарушаването и „ поправената “ реклама.

Оповестяването ще даде опция на повече консуматори, които са наранени от съответната процедура, да научат за нея и да защитят правата си. Те ще могат да изискат понижаване на цената или повреждане на контракта с търговеца, подписан в изискванията на използване на тази нелоялна процедура. Освен това, те биха могли и да претендират обезщетение за претърпени вреди по общия ред. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР