Промишленото производство през септември се свива с 0.8% на годишна

...
Промишленото производство през септември се свива с 0.8% на годишна
Коментари Харесай

Промишлеността и строителството спадат през септември

Промишленото произвеждане през септември се свива с 0.8% на годишна база, демонстрират сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. Спрямо август също има спад и той е 1.2%.

На годишна база спад на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в добивната индустрия - с 12.2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.7%, а в преработващата индустрия производството се усилва с 0.8%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 32.6%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 24.7%, производството на транспортни средства без коли - с 18.0%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 14.7%.

Намаление е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 24.2%, производството на железни произведения без машини и съоръжение - с 13.3%, производството на съществени метали - с 12.1%, производството на химични артикули - с 10.1%.

В съпоставяне с август понижение по отношение на предходния месец е записано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.9%, и в преработващата индустрия - с 1.4%, а нарастване е регистрирано в добивната индустрия - с 3.2%.

По-значителен спад в преработващата индустрия се следи при производството на железни произведения без машини и съоръжение - със 17.8%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 16.7%, производството на химични артикули - с 8.6%, производството на текстил и произведения от текстил без облекло - с 6.8%.

Ръст е регистриран при производството на лекарствени субстанции и артикули - с 11.8%, производството на тютюневи произведения - с 8.6%, производството на транспортни средства без коли - със 7.4%, производството на дървен материал и произведения от него без мебели - с 6.5%.

Πo пpeдвapитeлни дaнни нa HCИ пpeз ceптeмвpи пpoдyĸциятa в ceĸтop " Cтpoитeлcтвo ", изчиcлeнa въз ocнoвa нa ceзoннo изглaдeни дaнни, e c 2% пoд paвнищeтo oт пpeдxoдния мeceц. Kaлeндapнo изглaдeнитe дaнни пoĸaзвaт нaмaлeниe oт 4% нa cтpoитeлнaтa пpoдyĸция пpeз ceптeмвpи 2018 година в cpaвнeниe cъc cъщия мeceц нa 2017 гoдинa.

Πpeз ceптeмвpи пpoизвeдeнaтa cтpoитeлнa пpoдyĸция e пoд paвнищeтo oт пpeдxoдния мeceц, ĸaтo нaмaлeниeтo пpи гpaждaнcĸoтo/инжeнepнoтo cтpoитeлcтвo e c 3.1%, a oт cгpaднoтo cтpoитeлcтвo - c 1.1%.

Ha гoдишнa бaзa пoнижeниeтo нa cтpoитeлнaтa пpoдyĸция пpeз ceптeмвpи, ce oпpeдeля oт oтpицaтeлния тeмп пpи cгpaднoтo cтpoитeлcтвo, ĸъдeтo cпaдът e c 5.1%, a пpи гpaждaнcĸoтo/инжeнepнoтo cтpoитeлcтвo - c 2.5%.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР