Променят , за да не останат след местните избори селища

...
Променят , за да не останат след местните избори селища
Коментари Харесай

Оправят законодателен луфт, заради който 1000 селища може да останат без кметски наместници

Променят, с цел да не останат след локалните избори селища без административно обслужване. Такава заплаха има за над 1000 обитаеми места поради позволен законодателен празен ход при приемането на измененията в Изборния кодекс, заяви пред ръководителят на парламентарната комисия по районна политика Искрен Веселинов, който е измежду вносителите на законопроекта.
" Получи се абсурд – кметства като административна единица съществуват в обитаемоте места от 100 до 350 индивида, в същото време, Изборният кодекс споделя, че там не се избират кметове. Малките обитаеми места с до 100 поданици ще имат кметски наместници, защото кметският наместник се избира в обитаеми места, където няма кметство, само че по-големите няма да имат кметски наместник и надлежно няма да имат административно обслужване, каквото кметският наместник би предоставял ", уточни депутатът. " Сега вършим корекция в Закона, с която споделяме, че в обитаемоте места, където не са извършени избори за кмет на кметство, ще може по общия ред да се назначи кметски наместник ", разясни той.
По думите му, " наредбата на Изборния кодекс, че в обитаемоте места от 100 до 350 индивида няма да се избират кметове, не значи, че тези кметства престават да съществуват, те просто няма да имат кметове ". Самата процедура за закриване на кметство е написана в различен закон – този за административно-териториално устройство и е обвързвана с решение на съответния общински съвет и осъществяване на референдум, което на никое място не е направено, означи Веселинов. " Затова в обитаемоте места, които не престават да имат статут на кметства, само че в тях няма да се организират кметски избори, предлагаме кметовете след приключване на мандата им да извършват краткотрайно функционалностите на кметски наместници до освобождението им от новоизбрания кмет на общината ", уточни Веселинов. Според предлагания законопроект общинският съвет е органът, който ще дефинира в кои обитаеми места могат да се назначават кметски наместници.
Предлаганите промени бяха единомислещо утвърдени на съвещание на комисията по районна политика, което се състоя по време на депутатската отмора в днешния пленарен ден, разисквани са и на Председателски съвет и упованията са да бъдат подкрепени в незабавен порядък и в зала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР