Променяме начина на обучение, изпитите и контрола на младите водачи. Това

...
Променяме начина на обучение, изпитите и
контрола на младите водачи. Това
Коментари Харесай

Ангел Попов: Променяме начина на обучение, изпитите и контрола на младите водачи

Променяме метода на образование, изпитите и контрола на младите водачи. Това заяви заместник-министърът на превоза, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на конференцията „ Заедно за по-безопасни пътища “, проведена от Съюза на българските автомобилисти. По думите му тези въпроси са залегнали в разделянето на Закона за придвижването по пътищата и създаването на два нови закона – Закон за водачите на транспортни средства и Закон за пътните транспортни средства, както и нормативната уредба към тях.

Ангел Попов посочи, че от повече от една година работи модерна система за контрол на теоретичните изпити, т.нар. „ бели стаи “. Той добави, че драстично са намалели опитите за нерегламентирано взимане на изпити, като се забелязват отделни случаи, при които лица с фалшиви лични карти се явяват вместо конкретни кандидати. „ За да се оправим с този проблем, сме оборудвали изпитващите със специални средства за различаване на фалшивите персонални карти. Предстои да свържем нашата системата с тази на Министерство на вътрешните работи, така че при сканирането на персоналната карта автоматично да се ревизира дали е фалшива “, сподели още заместник-министърът. Работи се и по смяна на изпитните въпроси, като планираме да понижим броя на въпросите и да въведем втора част на изпита, в която да има видео проблеми, които да тестват реакцията на изпитваните, заяви още той.

По отношение на пунктовете за технически прегледи, заместник-министър Ангел Попов обяви, че контролът е затегнат и на много пунктове са наложени наказания, а други са затворени. Основните нарушавания са неправомерно прекосяване на технически неизправни коли и допускане на такива с неплатени налози. ИА „ Автомобилна администрация “ стартира да анулира удостоверенията за техническа изправност, издадени в нарушаване. Заместник-министърът съобщи още, че в част от пунктовете се подменят камерите за видеонаблюдение с по-добри и се инсталират спомагателни, като това ще обхване всички.

„ Със основаването на Закон за пътните превозни средства за първи път създаваме регистър на всички автосервизи в страната “, сподели Ангел Попов. Той добави, че в новия закон е заложено сервизите да дават гаранция за осъществените поправки, да е явен произходът на частите, които се влагат, тъй че колите да излизат на пътя механически изправни.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР