Променя се начинът за изплащане на бонусите от 1000 лв.

...
Променя се начинът за изплащане на бонусите от 1000 лв.
Коментари Харесай

Спират бонусите за първа линия при малко заболели

Променя се методът за погашение на бонусите от 1000 лева за първа линия. Това излиза наяве от променената Методика на НЗОК за установяване на размера на сумите, заплащани от Фонда за работа при неподходящи условия във връзка на оповестена епидемиологична конюнктура.

Промените обгръщат изплащането на
бонусите за медиците от извънболничната помощ, както и спомагателните 360 лева за сестрите, наети при персоналните лекари. От юли месец парите за общопрактикуващите лекари и експертите отвън лечебните заведения ще се пресмятат на база коефициент, обвързван с броя на заболелите от Коронавирус месечно.

Колкото по-нисък е той съгласно броя на заболелите на 100 000 души население, толкоз по-малко ще са и спомагателните средства за медиците. Например при заболеваемост до 150 души на 100 000 население, той ще е 0,25, а при пик на епидемията и разпространяване на болестта от над 600 на 100 000 коефициентът ще е 1.

Коефициент се дефинира и при месечните суми за изпълнителите на СИМП/медицински центрове или диагностично-консултативни центрове, които работят при неподходящи условия. До момента те взимаха по 30 000 лева месечно, само че след юли средствата за тях също ще се дефинират на база заболеваемост.

В частта, обвързвана със заплащането на работещите в лабораториите, се слага предел от брой експерти, които може да се регистрират за приемане на
бонус, като те ще са според от броя осъществени PCR проби. Ако броят им е до 100, ще може да се регистрира един човек от личния състав, а в случай че осъществените проучвания са над 1000, то спомагателни средства ще могат да получат до 10 души медицински и немедицински личен състав.

Корекции в наредбата има и при заплащането на средствата за работещите в лечебните заведения. Допълнителните пари ще се дават по отношение на действително отработени часове за месеца. Ако медиците са работили по време на пик на епидемията, т.е. при над 600 на 100 000 заболели, те ще получават 1200 лева вместо 1000 лева.

Според измененията след август, с цел да получат 85% от регистрираната активност лечебните заведения ще би трябвало да имат действителна направена активност в размер на 60%. За юли този предел ще е 50%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР