Промените засягат стотици хиляди фирми © Георги Кожухаров С четири

...
Промените засягат стотици хиляди фирми © Георги Кожухаров С четири
Коментари Харесай

НАП предлага сроковете по Наредба Н-18 да бъдат удължени до догодина

Промените засягат стотици хиляди компании

© Георги Кожухаров С четири месеца се удължава срокът по прословутата Наредба Н-18 на Министерство на финансите за компаниите, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите (СУПТО). Така вместо до 30 септември, те ще имат време до края на януари 2020 година да отговорят на условията на нормативния акт. За електронните магазини пък срокът се измества за 31 март на идната година. Предложенията са на Националната организация за приходите (НАП), като от там обявиха, че чакат текстовете да получат утвърждението на министъра на финансите. След това ведомството би трябвало да разгласява съответните текстове за публично разискване на уеб страницата си, като прогнозите са това да стане до края на седмицата.

Новите условия към търговците бяха признати през есента на предходната година за да се ограничи сивият бранш, като съгласно Национална агенция за приходите от укриване на обороти фискът губи годишно към 330 млн. лева Промените засягат стотици хиляди компании, които получават кешови или картови заплащания. Те имат разнообразни периоди, с цел да отговорят на новите условия на Национална агенция за приходите, като графикът за дребните търговци, които не са регистрирани по Данък добавена стойност и които не употребяват СУПТО, изтече в средата на годината. И защото те трябваше да обновят единствено касовите си апарати, при тях този развой мина по-лесно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Големите проблеми обаче са при фирмите, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите, и при онлайн магазините. Изискванията към тях в наредбата бяха написани неразбираемо, а срещите по уточняването на противоречивите моменти сред бизнес, Национална агенция за приходите и Министерството на финансите не престават.

Участвали в работните групи настояват, че с изключение на периодите ще има и други промени в текстовете, като да вземем за пример отпадане на условието когато се заплаща с карта при поръчка онлайн да се изисква издаването на касова записка от е-магазините.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР