Промените в здравната система, които се правят през законопроекта за

...
Промените в здравната система, които се правят през законопроекта за
Коментари Харесай

Обсъжданата здравна реформа ще е основа за промяна на здравноосигурителния модел

Промените в здравната система, които се вършат през законопроекта за бюджета за 2019 година, имат за цел да слагат основите на по-голямата здравна промяна, която ще включва смяна на здравноосигурителния модел. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева, която дружно с шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев показа промените.
 Здравната промяна: какво знаем до момента  Реформата в опазването на здравето: наложителна застраховка и узаконено доплащане за здраве
Виждането си за промяната, която включва и смяна на статута на Здравната каса показа здравния министър Кирил Ананиев, като разгласи, че това е единствено концепция, която занапред стартира да се преглежда и няма краен период за въвеждането на измененията. 

Начева уточни, че повода здравната промяна да се прави през бюджета на НЗОК за следващата година е тези промени да влязат в действие по-бързо. 

" Парламентът и политическите сили изискваха от нас бързи промени в бранша. Поставиха условието средствата за здравноосигурителни заплащания да се изразходват транспарантно и ясно, при по-добър надзор ", съобщи Начева. 

Подходът измененията да се вършат през законопроекта за бюджета обаче към този момент срещнаха много рецензии, защото по този начин текстовете няма да преминат през публично разискване.

Критики бяха отправени към този момент за решението за прекачване на Фонда за лекуване на деца и Комисията за лекуване в чужбина в Здравната каса, за прелицензирането на всички лечебни заведения. Други противоречиви оферти са откриването на нови лечебни заведения да става единствено с решение на Народното събрание, за въвеждането на управления за лекуване, въз основата на които ще се взема решение кои медикаменти и лечения ще покрива НЗОК като най-разходоефективни. 

Начева означи, че параметрите на бюджета на НЗОК са признати и съгласувани със здравното министерство по невиждано консенсусен метод, за разлика от предходни години, когато постоянно е имало полемики в хода на приемането му. 

" Намерили сме най-хубавия баланс, който дава отговор на параметри, които биха подобрили здравния статус на популацията през идната година ", безапелационна бе тя. 

Фондът за лекуване на деца

Едно от най-оспорваните оферти е прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца в НЗОК, което ще включва и закриване на Обществения съвет. 

Това въпрос не беше обяснен досега, като опасенията са, че с това ще се понижи прозрачността при вземането на решения за разпределяне на средства за лекуване на деца в чужбина. 

Начева съобщи, че смяната ще бъде облекчение за родителите, които към този момент ще подават заявки единствено на едно място. 

" От позиция на прозрачността, НЗОК е най-публично ръководената институция ", разяснява още тя, като уточни, че активността на Касата се следи и от други осигурители в Европейски Съюз. 

Средствата за лекуване в чужбина са целеви и ще могат да се употребяват единствено за такава активност. 

" Ще има временен интервал, в който ще се обезпечи равномерен преход сред Фонда за лекуване на деца и НЗОК ", увери зам.-министърът.

Повече надзор

Друго предложение е обвързвано с разширение на контролните пълномощия на НЗОК.

" Практиката в последните 10 години за делене на медицинския от финансовия надзор не даде положителни резултати ", разяснява Начева.

За това ще бъде разкрита нова организация за медицински контрол, която ще реализира надзор на медицинските действия. По този метод на едно място ще са съсредоточени контролните органи, само че организацията ще е вторичен разпределител с бюджет, тъй че министерството не се отхвърля от функционалностите си за надзор, съобщи зам.-министърът.

В тази организация ще влезе и Агенцията по трансплантация. Начева обаче увери, че това по никакъв метод няма да се отрази на политиката на ИАТ.

Ще бъдат направени медицински стандарти за всички специалности, след което ще се направи прелицензиране на всички лечебни заведения. По този въпрос Начева разгласи, че от Министерство на здравеопазването чакат съдействието на съсловието, на медицинските експерти, на пациентските организации, на медицинските сдружения.

" За първи път започваме подготовка на разпоредбите за добра здравна процедура ", сподели още тя.

Лекарства

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев разяснява въвеждането на разходоефективността като опция за влизане на нови медикаменти в Позитивния лекарствен лист и лекарите да могат свободно да избират терапия на пациентите, без да се доближи до преразход в бюджета на Касата. Това ще важи за медикаментите по протокол и за новорегистрираните лекарства и няма да има отношение към използването на онкомедикаментите в болничната помощ. 

От 2019 година преразходът за онколекарства в лечебните заведения ще бъде напълно за сметка на фармацевтичните компании, които са го формирали , разгласи Дечев.

" Оттук нататък, в случай че се получи преразход за онколекарствата в лечебните заведения, а той ще се получи над тези 385 млн. лв., договорът, който ще би трябвало да сключат фирмите, предвижда, че този преразход се поема за тяхна сметка. Той ще се поема от фирмите, които са го формирали за съответното интернационално непатентно название ", изясни Дечев, като добави, че на предварителни диалози това се приема като справедлив аршин, още повече че подобен модел работи на територията на Европейски Съюз. 

Очаква се тази година преразходът за онколекарства да е от порядъка на 80 млн. лв.. 

В законопроекта е заложено още процесът по ценообразуване и оценка на здравните технологии да става в Националния съвет по цени и реимбурсиране.

Той ще прави разбор на успеваемостта и ефикасността на медикаментите и ще споделя на каква цена могат да се заплащат с публични средства.

" Кандидатът би трябвало да потвърди, в случай че цената на неговия артикул е по-висока от тази на други сходни артикули, тя по какъв начин се отнася към неговата успеваемост. Т.е. в случай че имате 50% по-висока цена от различен артикул в тази група, вие би трябвало да докажете, че имате 50% по-висока успеваемост. Ако нямате или вашата успеваемост е 5%, а не 50% по-висока, новият съвет ще ви каже: “Да, разрешаваме ви да се продавате на пазара, само че вашата цена може да е с 5% по-висока,
тъй като вашата успеваемост е с 5% по-висока “. Т.е. там ще бъде оценката на критерия ефективност-ефикасност ", изясни Дечев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР