Промените в законодателството са приети след широки обществени консултации и

...
Промените в законодателството са приети след широки обществени консултации и
Коментари Харесай

Нищо не е предлагано от критиците на Стратегията за детето, обяви министерството на труда

Промените в законодателството са признати след необятни публични съвещания и присъединяване на разнообразни заинтригувани страни. В рамките на публичното разискване на плана на Закона за обществените услуги в Министерството на труда и обществената политика не са постъпвали оферти и мнения , свързани с рецензиите и настояванията, отправени от Националната група " Не на Стратегията за детето 2019-2030! " в обществените мрежи. "

Това е споделя в известие на министерството, публикувано след следващото шествие в София на група несъгласни с измененията в законодателството за протекция на детето.

От ведомството още веднъж напомнят, че с последните промени в Закона за протекция на детето, признати от Народното събрание през март 2019 година не се вкарват нови правила , свързани със закрилата на децата- Става дума за нормативно регламентиране на координационни механизми за работата на институциите от обособените браншове, защото закрилата на децата не е отговорност единствено на обществената система.

Това важи и за Координационния механизъм за взаимоотношение при работа по случаи на деца, жертви или в риск от принуждение съгласно член на Закона за протекция на детето, настоящ от 2010 година насам. " С цитираните промени не се вкарват нови пълномощия на обществените служащи и нови учредения за настаняване на деца отвън фамилията . Фокусът е подложен върху оказването на навременна и целенасочена поддръжка на децата и техните родители от способените за това органи, точно за да се предотврати изоставянето на детето. "

За следващ път министерствот прецизира, че " според закона деца се настаняват отвън фамилията единствено след правосъдно решение при доста крайни случаи на принуждение , неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик) ".

" Социалните служащи и полицията извеждат деца единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени . Настаняването на дете отвън фамилията може да стане единствено при съществуване на учредения, избрани в закон и постоянно предстои на правосъден надзор. "

Напомня се също, че рецензиите може да са към министерството, само че " главен снабдител на обществените услуги в България и след приемането на закона остават общините - само те могат да разпореждат ръководството на финансираните от страната обществени услуги на частни лица. Този принцип съществува в настоящото законодателство повече от 17 години и е непокътнат и в Закона за обществените услуги. Към 2018 година едвам 15,6 % от всички типове обществени услуги са предоставени от общините на частни снабдители. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР