Промените в законодателството, които ще са в сила от 1

...
Промените в законодателството, които ще са в сила от 1
Коментари Харесай

МТСП: Промените от 01.01.2020 г. са в подкрепа на децата и семействата им

Промените в законодателството, които ще са в действие от 1 януари 2020 година са в поддръжка на децата и техните фамилии.

Това оповестиха от Министерството на труда и обществената политика малко след края на конференция против приемането на Стратегията за детето и подготвян интернационален митинг под надпис: " Стоп на Барневерн идеологията ".

Според общественото ведомство законодателните промени, които влизат в действие от 1 януари 2020 година са ориентирани напълно към поддръжка на децата, техните родители и хората, които се нуждаят от нея.

Подобрените разпореждания целят по-ефективна работа на обществените служащи, с цел да може децата да останат в своите фамилии или в случай че са разграничени, да се върнат да живеят при своите майки и татковци.

Според ведомството задачата на измененията е да реформират системата на обществените услуги, с цел да може те да дават отговор по-добре на потребностите на хората, да са по-достъпни и по-качествени.

Също по този начин промените отразяват затварянето на всички домове за деца и усъвършенстват координацията при закрилата на децата, защото тя не е отговорност единствено на обществените служащи, пишат от ведомството на Бисер Петков.

" Повечето от промените в Закона за протекция на детето са терминологични и произтичат от смяната в дефинирането на обществените услуги. С тях не се вкарват непознати модели и идеология ", безапелационни са от МТСП.

Те дават образец, че няма смяна в настоящите от 2006 година текстове, които дават съображение за настаняване на дете отвън фамилията.

Както до момента, по този начин и след 1 януари 2020 година, сходна краткотрайна мярка за протекция ще може да бъде подхваната само с решение на съда. Тя се ползва единствено в доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса, живота и здравето на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик).

Промените в Закона за протекция на детето не променят настоящите от повече от 13 години разпореждания. Единствената разлика е, че отстраняват опцията за настаняване в интернати, които ще бъдат закрити до 2021 година

Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници. От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че човек, който разбере, че дете се нуждае от протекция, е задължен неотложно да уведоми способените органи.

Същото обвързване има и всеки, на който това е станало известно по отношение на упражняваната от него специалност или активност, даже и в случай че то е обвързано с професионална загадка. Това обвързване съществува от 16 година и не е въведено с последните промени в закона, нито ще се промени след 1 януари 2020 година

От МТСП твърдят, че ревизират сигналите, както и че " анонимни сигнали не се преглеждат, с изключение на в случаите, отнасящи се до принуждение над дете ".

Разпоредбата на член 36г от Закона за протекция на детето цели само да се регламентира и усъвършенства междусекторния метод и съдействие при случаи на принуждение над деца. Не се плануват нови пълномощия на органите за протекция, които да влизат в действие от 1 януари 2020 година, твърдят от МТСП.

От общественото ведомство привеждат образец с някои промени, направени в Закона за протекция на фамилията и Семейния кодекс.

Според тях, отвън фамилията се настанява дете, което е жертва на принуждение, родителите и настойниците му са умряли или не поставят грижи за него. Дават образец и с професионалната родителска грижа, както и с осиновяване без единодушие на родителя, което се позволява при деца, които са настанени в институция или са при приемни родители, само че са вписани в листата за цялостно осиновяване. Допускане на осиновяване без единодушие на родител съществува още от 1985 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР