Промените в Закона за здравето вече са в Държавен вестник.

...
Промените в Закона за здравето вече са в Държавен вестник.
Коментари Харесай

Законът за здравето вече е в Държавен вестник

Промените в Закона за здравето към този момент са в Държавен вестник. Те са обнародвани в изключителния брой от през днешния ден.

"С УКАЗ № 95 На съображение член 98, т. 4 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Да се обнародва в „ Държавен вестник “ Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето, признат от 44-то Народно заседание на 12 май 2020 година Издаден в София на 13 май 2020 година ", гласи обявлението в Държавния вестник.

Последен ден от изключителното състояние у нас

До промените се стигна, откакто държавното управление реши, че няма да предложи удължение на изключителното състояние по отношение на ковид. Кабинетът вместо това предложи законодателни промени, които да подсигуряват запазването на икономическите ограничения за подкрепяне на бизнеса.

Освен това се дава опция за опазване на някои епидемиологични ограничения.

Част от новите промени плануват изключителна епидемиологична конюнктура ще се афишира само с решение на Министерския съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето и въз основа на осъществен разбор на риска от държавния здравен контрольор.

Ползваният през 2020 година неплатен отпуск до 60 работни дни ще се зачита за трудов и застрахователен стаж, одобри още Народното събрание.

За период до шест месеца след анулацията на изключителното състояние Агенцията по заетостта превежда отплата в размер 290 лева за избрани категории лица, подлежащи на обезпечаване по реда на Кодекса за обществено обезпечаване, според критерии и условия, избрани с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител/самоосигуряващо се лице.

Парите са за сметка на средства от Европейските структурни и капиталови фондове.

Окончателно! За да се избави туризмът, чадърите и шезлонгите ще са на половина по-евтини

Окончателно бе решено, че образователната 2019/2020 година ще приключи отдалечено. Няма да се организира национално външно оценяване в края на IV и Х клас, а единствено за седмокласници и дванадесетокласници.

Бе взето решение да се удължи с два месеца възбраната да се постановат запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на жители. Няма да се постанова запор и върху банковите сметки на общините.

С признатите промени се вършат промени и в няколко други закона. Например бе решено, че пречиствателните станции за отпадъчни води на обитаемоте места, селищните и курортните формирания се обезпечават с пречиствателни съоръжения/инсталации за обеззаразяване.

До 31 октомври т. година безработни лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ по Закона за обществено подкрепяне и не са включени в стратегиите за претовареност, може да подписват трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за период не повече от 120 дни, като това време не се признава за трудов стаж.

Направени бяха и промени, касаещи туристическия отрасъл.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР