Промените в Закона за висшето образование /ЗВО/ почти са готови

...
Промените в Закона за висшето образование /ЗВО/ почти са готови
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Промените в Закона за висшето образование почти са готови

Промените в Закона за висшето обучение /ЗВО/ съвсем са подготвени и те ще обиден най-вече системата на ръководство на държавните висши учебни заведения и акредитацията им. Малки промени ще има в системата на финансиране, като на някои професионални посоки, които са с максимален предстоящ предстоящ дефицит на пазара на труда и минимум студенти учат в тях, ще им дадем опция за финансиране на таксите или за гратис образование.

Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията "Най-добрите университети на България за 2018 година ". Наградите се връчват въз основа на резултатите от декември 2018 година - от последното издание на Рейтинговата система на висшите учебни заведения у нас, което съпоставя представянето на всички 51 висши учебни заведения у нас в 52 професионални посоки. Промените в ЗВО плануват ректорите да имат контракти за ръководство на университетите, които ще ги създадат по-отговорни за избрани стратегически цели и задания, сподели министър Вълчев. Той изясни, че ще се предизвикват висшите учебни заведения за възстановяване на резултатите, за профилна специализация, за поддръжка на младите преподаватели, за повишение на научната активност и за свързването на нашите висши учебни заведения в академични мрежи. Това са промени за държавните висши учебни заведения, а частните университети имат по-свободен модел на вътрешното си устройство, посочи министърът. Той сподели, че измененията в ЗВО ще бъдат препоръчани за публично разискване евентуално до края на месеца или до началото на март.

В най-голяма степен желаеме да насърчим професионалните посоки по педагогика, енергетика, химични технологии, физически науки, математика, вяра и теология, където има трагично невисок брой на студенти от позиция на бъдещите потребности, сподели министър Вълчев. Той добави, че ще се предизвиква приемът на студенти и във всички инженерно-технически професионални науки, в естествените и аграрните науки. Оптимален е броят на студентите и той би трябвало да се резервира в направленията по изкуствата, по обществени грижи и по социология. В Медицинските професионални посоки най-вече се усили приемът на студенти през последните години - над 70 %. В последната група са направленията в университетите, в които ще продължи намаляването на приема - по стопанска система, администрация и ръководство, право, политология и публични връзки, осведоми просветителният министър.

На церемонията министър Вълчев връчи премията на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков за това, че в Рейтинговата система на висшите учебни заведения за 2018 година СУ е преди всичко в 17 професионални посоки. Сега посредством рейтинговата система диференцираме финансирането във висшето обучение, насърчаваме научната активност, отчитаме реализацията на приключилите студенти на пазара на труда и преструктурираме приема в университетите, заключи министър Вълчев.

Награди за класирането си в рейтинговата система получиха разнообразни университети, като те бяха връчени на ректорите им от министри и от заместник-министри, от кмета на София Йорданка Фандъкова, от ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски и от началника на защитата военачалник Андрей Боцев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР