Промените в Закона за висшето образование и бюджета за 2019

...
Промените в Закона за висшето образование и бюджета за 2019
Коментари Харесай

Съветът на ректорите ще обсъди промените в Закона за висшето образование

Промените в Закона за висшето обучение и бюджета за 2019 година са двете съществени тематики, които ще разисква в Пловдив Съветът на ректорите.

В съвещанието ще взе участие министърът на образованието Красимир Вълчев. Той акцентира, че законодателните промени касаят двете основни системи – на ръководство и на акредитация на висшите учебни заведения, съобщи БНР.

"По отношение системата на акредитация имаме пакет от промени, за които с ректорите имаме релативно единодушие, че би трябвало да се случат. Да се облекчи акредитацията. Всяка една акредитация да бъде основана на справедливи индикатори. Да се прави едновременно програмната акредитация за всички висши учебни заведения, които образоват в едно професионално направление ", показа Вълчев.

"По отношение модела на ръководство – да има контракти за ръководство с министъра. Тук задачата не е министърът да дефинира ректорите, те отново ще се избират от Общото заседание на университета, а по-скоро да има в този контракт задължения, които да отразяват по-широк лист от стратегически цели и задания за развиването на висшето учебно заведение ", разяснява още просветният министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР