Промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община,

...
Промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община,
Коментари Харесай

Жители на два столични квартала излязоха на протест против застрояването

Промените в Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които Народното събрание одобри на първо четене, ще отстранен всички съществуващи до момента ограничавания за височини на здания и ще даде опция Общината да трансформира статутът на терени за озеленяване в такива за застрояване. Тези терзания показаха поданици на регионите Младост и Дружба, които излязоха на митинг пред Народното събрание. Час по-късно Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление провежда полемика, на която бяха разисквани всички ремонти и допълнения, които тормозят жителите.

Основен проблем, който сплотява жителите на Младост и Дружба, е евентуалното бъдещо узаконено застрояване на зелените зони в София и изникването на небостъргачи на всички места в града.
Иванка Вълкова: Протестираме против строителството на високи блокове сред " Дружба " и " Младост ". Аз пребивавам в " Дружба ". Това е да ти лишават въздуха, тъй като течението, което минава от " Дружба " към " Младост " ще бъде спряно от високите блокове. Борис Цветков, общински консултант: Предвижда се не както беше до момента единични случаи на небостъргачи, а към този момент с новите условия без да се прави публично разискване, без да се съблюдава озеленяването, което би трябвало да е 30-40%. Ако имате 7 декара терен, ще може на 7-те декара да си извършите това безкрайно строителство на небостъргач.
Недоволството на жителите беше подкрепено и от кмета на " Младост " Десислава Иванчева.
Десислава Иванчева, кмет на регион " Младост ": Възмутени сме по какъв начин натъмно се одобряват нещата и по какъв начин ще се застрои освен " Младост ", а цяла София. Всяка дребна зелена повърхност няма да има отбрана.
На противоположно мнение обаче е основният проектант Здравко Здравков, който присъстваше на полемиката в Народното събрание. Той сподели, че няма мотиви за терзания, не приема рецензиите и прикани ръководещите на регион " Младост " да прочетат деликатно предложенията.
Здравко Здравков, основен проектант на София: Ние с този закон пазиме зелените площи и противоположното ние сътворяваме правила, по които тези площи да бъдат защитавани.
Здравков беше безапелационен, че с новите ремонти не се отварят нови порти в закона, а тъкмо противоположното затварят се всички, които до момента са съществували. Ще остане в предишното и тази, която даваше право на вложителите да строят без ограничаване, когато теренът се намира на ъгъл и граничи с три улици. Според основният проектант с новите моменти в Закона се регламентират и височините на постройките, които се намират в зони, в които досега не е имало ограничаване.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: За първи път вкарваме терминологии и опция да се защитят зелените площи на територията на целия град без значение от зоната, за която става дума. И високите здания да имат единствено избрани места, а не да никнат като гъби всеки ден, на всички места в София и ние да нямаме законовия механизъм да реагираме. Предвидените зони за небостъргачи са две - в региона на " Интер експо център " и в региона на " Царица Йоанна ". Третото сити, което трябваше да се намира северно от Централна гара отпадна, тъй като се оказало, че там постройките би трябвало да са ниски, тъй като там е зона за облитане на самолети. След приемането на поправките и довеждане докрай на изработването на Визията за София ще бъдат направени промени и в Общия организационен проект на града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР