Промените в Закона за устройствения план създават предпоставки за корупция.

...
Промените в Закона за устройствения план създават предпоставки за корупция.
Коментари Харесай

Арх. Владимир Милков: Промените в ЗУТ създават предпоставки за корупция

Промените в Закона за устройствения проект основават предпоставки за корупция. Това съобщи в „ Лице в лице “ по БТВ арх. Владимир Милков, началник на Камарата на архитектите. Вчера от гилдията сигнализираха за огромни проблеми, които могат да пораждат след приемането на поправките, а през днешния ден президентът наложи несъгласие върху текстовете.
„ Тези промени бяха оповестени, че са признати след единодушие на браншовите организации, което не е тъкмо по този начин. Ние присъствахме на съвещанията на парламентарната комисия, изразихме мнения, само че в главната си част – те не бяха признати “, сподели арх. Милков. По думите му текстове, които са били отхвърлени от сектора – са били признати в последния миг и без разискване. Според него не е направена оценка за последващото влияние от измененията.
 Йорданка Фандъкова: С промени в Закон за устройство на територията стопираме опцията за частни улици Йорданка Фандъкова: С промени в Закон за устройство на територията стопираме опцията за частни улици
Задължително изискване за издаване на позволение за градеж към този момент е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столичната общин...
„ Нарушени са конституционни права – в член 17 се споделя, че частната благосъстоятелност е неприкосновена, страната може да отчуждава, само че възмездно. Ябълката на раздора беше член 168 алинея 16 от Закон за устройство на територията – опциите за регулация и отчуждаването. Сега не се отчуждава, споделя се, че за издаването на строително позволение е належащо използване на улична регулация., а тя не се ползва от години “, разяснява архитектът.
Според Милков, с цел да се приложи въпросната регулация, когато жител желае да построи къща върху своя земя – ще се наложи да подари част от парцела си за улица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР