Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване

...
Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване
Коментари Харесай

НА ЖИВО Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно гласуване в НС

Промените в Закона за правосъдната власт влизат за дефинитивно гласоподаване в пленарна зала.

В Народното събрание се чака и през днешния ден да продължат диалозите сред " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ-СДС за сформиране на държавно управление с втория мандат.

Целта на измененията е да укрепи ролята на Инспектората към Висшия правосъден съвет за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт. Със законопроекта се основава пълномощие съответните колегии да одобряват Кодекси за етично държание на съдиите и на прокурорите и следователите, които пленумът на Висш съдебен съвет би трябвало да утвърди.

Инспекторатът ще има право да проучва и обобщава делата, които са завършени със правосъден акт, както и завършените преписки и каузи на прокурори и следователи. Освен това ще обобщава годишни положителните и неприятните практики по съблюдаване на етичните правила в сходство с европейските и интернационалните стандарти. Вменява му се право да организира антикорупционни образования на съдиите, прокурорите и следователите.

Ще бъде разискван и план на решение, с което Народно събрание задължава Министерския съвет да изготви отчет по отношение на предходното решение на Народното събрание в Плана за възобновяване и резистентност в частта Енергетика, чиято цел беше опазване на въглищните централи в Маришкия басейн.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР