Промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите

...
Промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите
Коментари Харесай

Александър Сабанов: Не се сещам за терористичен акт със законно придобито оръжие

Промените в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения едвам не изкараха на митинг ловци, спортисти-стрелци, представители на клубове за исторически възстановки. За да бъдат изяснени бъдещите държавни политики в тази област, Вътрешна македонска революционна организация провежда среща в Народното събрание сред заинтригуваните страни. Като хазаин Александър Сабанов от Вътрешна македонска революционна организация показа в изявление за Actualno.com усещанията си от срещата и вижданията си по законопроекта.
Г-н Сабанов, по какъв начин си обяснявате голямото неодобрение от плана за промени в закона за оръжията?
Как да си го обясня - преводът на директивата (бел. ред. - Директива 2017/853/ЕС за изменение на Директива 91/477/ЕИО за контрола на придобиването и притежаването на оръжие) е много неправилен. Правен е очевидно или с " Google преводач " или нещо сходно. Много от участниците в срещата алармираха за неточности в превода. Трябва да отбележа, че преводът не е юридически от службата " Контрол на общоопасните средства " (КОС), която изготвя проектозакона, а от Европейската комисия, където превеждат директивите на съответните езици.
Има доста неясноти. От текста, качен на уеб страницата на Народното събрание, излиза, че полуавтоматичните оръжия на ловджиите би трябвало да се приберат и да не могат да се употребяват. А те са доста. Ще ограничим пазара на едни, на други ще го оставим... Не е разумно.
След срещата, която Вътрешна македонска революционна организация провежда, организирахме среща в работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) с присъединяване на представители на заинтригуваните страни и много неща се изясниха. Трябва да се изчистят текстовете в посока да няма пояснение. За да не се поясняват, би трябвало да са ясни.
Направена е във вътрешната комисия на Народното събрание работна група, която ще предложения всички заинтригувани страни, в това число спортните клубове, които се занимават със пукотевица, с цел да се изчистят текстовете и да се помогне оптимално. Председателят на комисията господин Цветан Цветанов пое ангажимент. Аз също ще вземам участие. И експертите от работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) не биха желали да се получават неразбории - и те желаят да има ясни и точни текстове.
Кои грешки провокират най-вече терзания?
В настоящия си тип законопроектът е недопустим. В земеделската комисия го отхвърлихме. Има доста въпросителни. От 160 000 ловджии минимум половината ги засягат текстовете. Няма по какъв начин с лека ръка да им пренебрегнем ползите. Формации като " Традиция " и другите клубове и сдружения, които вършат възстановки с исторически и бутафорни оръжия, би трябвало да минат на позволителен режим. Това не е разумно, тъй като техните оръжия не могат да създават изстрел. За да има изстрел, би трябвало да има изхвърляне на железно тяло. Техните оръжия са блокирани от заварени щифтове в цевите.
Имаме терзания и за газовото оръжие - че ще мине на позволителен режим, което дава по-малък достъп на елементарните хора до средства за самоотбрана. Газовото оръжие няма нападателна функционалност. Ако нападнеш някого с газово оръжие, няма по какъв начин да го убиеш. То е за у дома за предотвратяване. Имаше един случай аз го цитирах - една баба изгони апаш с газово оръжие. Все отново на територията на Европейски Съюз газово оръжие се добива свободно, а у нас то даже е на осведомителен режим към Министерство на вътрешните работи.
Споделяте ли мнението, че настоящият закон е задоволително добър и актуален и няма потребност от нов?
Сеирозни адвокати акцентираха, че нашият настоящият закон е един от най-хубавите в Европа, да не кажем в света, във връзка с рестрикции и баланс сред рестрикции и позволения. Когато искаш позволение, с изключение на уверение от психиатрия, че нямаш психологични заболявания, се изисква и от следствието - дали си имал досъдебни или правосъдни производства и прочие Много е дълъг описът на документите, които ти трябват, с цел да придобиеш позволение за оръжие.
С измененията в закона се вкарва Директивата за контрола на придобиването и притежаването на оръжие, която е за предварителна защита срещу тероризма. Това е претекстът. Но не се сещам някъде в Европа да има осъществен терористичен акт със законно добито оръжие. Нито с ловно, нито със законно добито оръжие се вършат терористичните актове. Тези, които вършат терористични актове, си набират по някакъв различен ред оръжия. Оръжията, с които се вършат терористични актове нормално, са автоматизирани и са противозаконни.
Да напомним и, че има страни като Чехия, които отхвърлиха да вкарат директивата.
Интервю на Ива Иванова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР