Промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането

...
Промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането
Коментари Харесай

Приеха на първо четене законодателни промени, насочени срещу футболното хулиганство

Промените в Закона за запазване на публичния ред при провеждането на спортни мероприятия бяха признати на първо четене от депутатите. Мерките целят справяне с футболното безчинство.

Мерките са подкрепени от министерствата на вътрешните работи и на младежта и спорта, както и от всички футболни клубове от А група.

Промените плануват началниците на районните полицейски ръководства да могат да издават постановления, с които да лимитират достъпа до стадионите на лица, които заплашват сигурността и здравето на останалите. До момента такова разпореждане може да издава единствено съдът.

Депутатът от ПГ на „ Обединени патриоти “ Славчо Атанасов уточни, че в правенето на законопроекта са взели участие всички парламентарни групи, само че в следствие Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са се отказали да бъдат вносители. Движение за права и свободи обаче са изразили позиция, че ще поддържат измененията в пленарна зала.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов прикани за политически консенсус в битката с футболното безчинство. Той обърна внимание и на разговора с футболните агитки и спортната общност.

„ България е страната в Европейски Съюз с минимален брой наложени забрани за влизане на спортни мероприятия “, разгласи зам.-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Антон Златанов.

Сега настоящият закон не планува наказване за лица, които носят неразрешени движимости и имат наложени забрани. В момента полицията може само да вземе неразрешената движимост и да изведе нарушителя отвън стадиона. В закона ще се регламентират пълномощията на стюардите на стадионите, като УЕФА е поела уговорката да ги образова. Депутатите оферират и да има видеонаблюдение във всеки бранш, както и на входовете и изходите на стадионите. Предлага се и на стадионите да се влиза с поименен билет или с чекиране на персонална карта. Така, когато на разположение е наложена възбрана за достъп до спортни мероприятия, няма да може да си закупи билет.

„ Всяка спортна федерация има правото да издаде собствен правилник за осъществяване на мероприятията и да избере един от двата варианта- с именен билет или с чекиране на персонална карта “, изясни зам.-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи.

Законът ще вкара и обвързване придружителите на стадиона да попълнят декларация. Освен измененията в в този момент настоящото законодателство, Народното събрание работи по напълно нов закона за футболното безчинство. Очаква се да бъде подготвен в края на годината и да влезе в действие от 2019 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР