Промените в Закона за НСО се оказаха приети ГЕРБ настояха

...
Промените в Закона за НСО се оказаха приети ГЕРБ настояха
Коментари Харесай

Тошко Йорданов забърка пореден скандал в НС

Промените в Закона за НСО се оказаха признати ГЕРБ настояха Тошко Йорданов да бъде отхвърлен от съвещанието на Народното събрание. Напрежението породи откакто ръководителят на ПГ на „ ИТН “ Тошко Йорданов дефинира ГЕРБ като мафиотска конструкция. „ Аз ще обидя партия ГЕРБ и ще кажа, че това е мафиотска конструкция “, съобщи той. Ива Митева му направи забележка след изявлението. Александър Ненков от ГЕРБ дефинира обидите като изтощение. „ Моля Ви се, г-жо ръководител, в действителност Ви съчувствам. Виждам Ви в какво положение с те сега, запазете своето достолепие, най-малкото не позволявайте на хора, които са облечени с някакви тениски - пристигнал тука, все едно е на фитнес, да дава квалификации на моята партия “, прикани Александър Ненков. Председателят на ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова съобщи, че откакто Тошко Йорданов е партиен началник на Ива Митева, не значи, че би трябвало да му позволява да наскърбява обособени парламентарни групи. „ Г-н Тошко, зад тази партия стоят над 600 хиляди български жители. Искате ли тези 600 хиляди жители да ви посрещнат на улицата, както ви посрещнаха едни други, когато си взехте мандата и ви пазеше полицията. Това ли желаете? “, попита Десислава Атанасова.  Тя акцентира, че зад всяка парламентарна група стоят български жители, които са я избрали посредством доверието и вота си.
Според нея е рисков стилът на държание на Тошко Йорданов. „ Не единствено да извършите забележка на господин Йорданов, а да го накажете с премахване от пленарната зала “, обърна се Атанасова към Ива Митева. Ива Митева от своя страна изясни, че Тошко Йорданов не й е началник, тъй като тя не е член на „ ИТН “. „ Аз му постанових забележка преди да излезе господин Ненков “, съобщи още тя. След това последва процедура по метода на водене от страна на ръководителят на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. „ Тъй като не взехте никаква друга дисциплинарна мярка след моята предишна процедура във връзка с лицето Йорданов. Г-жо ръководител според нашия устав и неговия член 159, давам ви и основанието, ръководителят може да в профил за повече от едно съвещание, само че не повече от три, депутат, който оскърбява Народното събрание. Г-н Йорданов оскърби Народното събрание, като към този момент два дни поред назовава една парламентарна група с разнообразни епитети. Моля Ви, г-жо ръководител наложете по-тежко дисциплинарно наказване от забележка по член 153, която не чухме изрично да бъде наложена от Вас. В противоположен случай се стига до един казус, който никога не води до доверие в тази институция, до доверие в народните представители и в парламентаризма. Няма да се връщам обратно във времето, когато една друга парламентарна група си позволяваше от трибуната на Народното събрание да назовава убийци членове на парламентарната група на ГЕРБ. Моля Ви, г-жо ръководител, не допускайте сходни прецеденти и наложете дисциплинарно наказване според правилника за тежките обиди към нашата парламентарна група “, безапелационна бе Десислава Атанасова. Ива Митева отвърна, че е наложила наказването, което е сметнала за належащо. Словесната престрелка породи, откакто ръководителят на Народното събрание Ива Митева разгласи за признати измененията в Закона за НСО.
„ Продължаваме съвещанието. След свикания председателски съвет и бурните диспути. Аз предложих процедура за връщане на гласуването по двата законопроекта. Тук в пленарна зала чух, че правилникът не е нарушен и решенията, които са взети, са годни. Председателят на Народното събрание не е прекратил съвещанието, откакто е открил кворума, удължил е съвещанията и по искане на народния представител Мая Манолова е направена инспекция на кворума преди гласуването на законопроектите за НСО. Установява се кворум от 125 присъстващи, незабавно по-късно е извършено гласоподаване, на което „ за “ са дали своят вот 101 народни представители. В резултат на това разгласявам за признат законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НСО, импортиран от Ива Митева и група народни представители “, съобщи Ива Митева. От своя страна ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че преди повече от час Митева е твърдяла, че процедурата не е спазена и точно за това е предложила като точка първа да влезе в дневния ред още веднъж прегласуването на двата законопроекта. „ Сега вършиме тъкмо противоположното с мотив, че процедурата е спазена и за това законопроектът на „ ИТН “ за изменение и допълнение на Закона за НСО през вчерашния ден е бил признат “, обърна й внимание Десислава Атанасова. Ива Митева прикани Десислава Атанасова да апелира това нейно решение пред Конституционния съд.
Имаше и предложение за това двата законопроекта да влязат още веднъж за полемика, с цел да може да участват всички парламентарни групи в залата. „ Да вкараме още веднъж на спор двата Закона “, предложи Радомир Чолаков от ГЕРБ, само че ръководителят на Народно събрание Ива Митева отхвърли това.
Росен Желязков от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили разгласи решението като „ самостоятелно решение “. Маноил Манев от своя страна съобщи, че гласуването на законопроекта за НСО е „ добре плануван акт “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР