Промените в закона за МВР, които предвиждат в населени места

...
Промените в закона за МВР, които предвиждат в населени места
Коментари Харесай

Пожарникарите: Промените в закона застрашават живота и на нас, и на хората

Промените в закона за Министерство на вътрешните работи, които плануват в обитаеми места с население до 5000 души да се гасят пожари в екипи и по двама души, заплашват живота и здравето както на огнеборците, по този начин и на жителите. Това гласи отворено писмо на профсъюз " Огнеборец " към КНСБ до медиите, държавните институции и Народното събрание. Досегашната норма предвиждаше това да става с трима души в екип, без значение от броя на популацията и вида обитаемо място, написа Inews.

" Притеснително е, че управленията на Министерство на вътрешните работи и на ГДПБЗН, трансформират мнението си. До през вчерашния ден се поддържаше признатата през 2015 година норма за трима пожарникари в екип, която влезе в действие от 1 август 2017г., а през днешния ден към този момент се приема, че екипът може да е от двама. Какво се промени, с цел да се взема такова решение!? Ако от Министерство на вътрешните работи не могат да отговорят на този въпрос, то да отговорят на противоположния въпрос – с какви претекстове е признато решението за трима в екип и за какво в този момент се трансформира ", питат пожарникарите.

Според тях екипът не може да зависи от броя на популацията, тъй като къщите горят по един и същи метод в дребните и в огромните обитаеми места. Действията са по-ефективни, когато чиновниците са трима, тъй като единият – лидерът на пожарната, не влиза в горящата постройка, защото има отговорности да обслужва специфичен автомобил – подаване на вода, водоснабдяване и така нататък Ако са двама, единият от които водач, остава единствено един, който би трябвало да избавя хората и имуществото им, настояват огнеборците.

Според тях самичък пожарникар мъчно би могъл да изнесе от горящата постройка потърпевш, което е най-важното в първия миг на идването на мястото на произшествието. Отделно от това, с цел да работи един избавител с въздушно дихателен уред са нужни най-малко двама, според одобрен норматив. Влизането в горяща постройка е неприемливо да се прави от един пожарникар. Ако самият той пострада, би трябвало някой да го избави, настояват от профсъюз " Огнеборец ". И допълват, че в дребните обитаеми места няма пожарни служби и идването се забавя.

Националният профсъюз на пожарникарите и спасителите " Огнеборец ” изрично се опълчва на това предложение за изключение от общото предписание, и упорства всички екипи, извършващи пожарогасителна и избавителна активност, без значение от броя на жителите в обитаемоте места, които обслужват, да се състои от най-малко трима чиновници.

Не сме съгласни да се подценява сигурността на пожарникарите и спасителите, обслужващи дребните обитаеми места, имайки поради, че тъкмо там се отработват едни от най-тежките катастрофи. Не одобряваме за мотив претекста " предприемане на първични дейности, незастрашаващи сигурността на екипите до идването на помощ ”, което значи, че пожарникарите или спасителите пристигнали на място на пожара, не би трябвало да правят евакуация, гасителни и избавителни дейности до идването на различен екип, от друга работа на разстояние от десетки километри. Това ще коства огромни материални загуби, а от време на време даже и човешки живот, предизвестяват от синдиката.

Ето и текста на цялото писмо на пожарникарския профсъюз, разпратено до медиите:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С неразбиране научаваме, че на 09.11.2017 година на второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи, № 702-01- 13, импортиран от Министерския съвет на 22 август 2017 година, е импортирано и признато предложение за промени и допълнения на горе цитирания законопроект, с което се планува " в обитаеми места с население до 5000 души се позволява реализиране на пожарогасителни и избавителни действия в екипи от двама чиновници ”. С тази смяна законово се утвърждава досегашното състояние.

Притеснително е, че управленията на Министерство на вътрешните работи и на ГДПБЗН, трансформират мнението си като до през вчерашния ден се поддържаше признатата през 2015г. норма за трима пожарникари в екип, която влезе в действие от 01.VIII.2017г., а през днешния ден към този момент се приема, че екипът може да е от двама. Какво се промени, с цел да се взема такова решение!?

Ако от Министерство на вътрешните работи не могат да отговорят на този въпрос, то да отговорят на противоположния въпрос – с какви претекстове е признато решението за трима в екип и за какво в този момент се трансформира!? Както сме срещу закриването на служби, като тези в Брусарци, Пампорово, Боровец и други, по този начин сме срещу и смяна на норматива за трима пожарникари в екип!

Екипът от пожарникари не зависи от броя на популацията, тъй като:

1. Горенето на една къща е еднообразно и в огромния град и в най-отдалеченото обитаемо място.… Поради това, броят на пожарникарите не може да е функционалност от броя на популацията!!!

2. При трима пожарникари дейностите им са по-ефективни, в сравнение с когато са двама. Тактиката за гасенето на пожари е, че един от пожарникарите в екипа (водача на специфичен автомобил) не влиза в горящата постройка, защото има отговорности да обслужва специфичен автомобил – подаване на вода, водоснабдяване и така нататък В подобен случай, при двама пожарникари(от които единият е шофьор), остава единствено един, който би трябвало да избавя хората и имуществото, да гаси огъня, да пази прилежащите здания и така нататък … Поради това, броят на пожарникарите не може да е функционалност от броя на популацията!!!

3. Екипът би трябвало да е от трима, с цел да се обезпечи сигурност на самите пожарникари.… Поради това, броят на пожарникарите не може да е функционалност от броя на популацията!!!

4. Сам пожарникар мъчно би могъл да изнесе от горящата постройка потърпевш, което е най-важното в първия миг на идването на мястото на произшествието. … Поради това, броят на пожарникарите не може да е функционалност от броя на популацията!!!

5. За да работи един пожарникар с въздушно дихателен уред са нужни най-малко двама, според одобрен норматив. Влизането в горяща постройка е неприемливо да се прави от един пожарникар.Ако самият той пострада, би трябвало някой него да го избави.… Поради това, броят на пожарникарите не може да е функционалност от броя на популацията!!!

6. Колкото повече пожарникари дойдат на мястото на пожар в първия миг, толкоз по-ефективни ще са дейностите им, и толкоз по-малки ще са загубите. Трябва да се има в поради, че дребните обитаеми места нямат пожарни служби и идването се забавя. Като дойдат по-късно и са по-малко пожарникарите, успеваемостта е още по-ниска. … Поради това, броят на пожарникарите не може да е функционалност от броя на популацията!!!

7.Населени места с население до 5000 души не са застраховани по никакъв метод от възникването на естествени бедствия, пътно-транспортни катастрофи и тежки промишлени повреди /примерите за това са хиляди/.… Поради това, броят на пожарникарите не може да е функционалност от броя на популацията!!! Нима на чиновниците на ГДПБЗН, обслужващи обитаеми места до 5000 поданици, работодателят не би трябвало да обезпечи безвредни условия на труд? Нима живущите в обитаеми места с до 5000 поданици нямат право на ефикасна помощ?

Националният профсъюз на пожарникарите и спасителите " Огнеборец ” изрично се опълчва на това предложение за изключение от общото предписание, и упорства всички екипи, извършващи пожарогасителна и избавителна активност, без значение от броя на жителите в обитаемоте места, които обслужват, да се състои от най-малко трима чиновници.

Не сме съгласни да се подценява сигурността на пожарникарите и спасителите, обслужващи дребните обитаеми места, имайки поради, че тъкмо там се отработват едни от най-тежките катастрофи. Не одобряваме за мотив претекста " предприемане на първични дейности, незастрашаващи сигурността на екипите до идването на помощ ”, което значи, че пожарникарите или спасителите пристигнали на място на пожара, не би трябвало да правят евакуация, гасителни и избавителни дейности до идването на различен екип, от друга работа на разстояние от десетки километри. Това ще коства огромни материални загуби, а от време на време даже и човешки живот.

УС на НСПС " Огнеборец ”

Междувременно държавното управление утвърди одобри промени в две наредби, с които се доразвива и уточни нормативната уредба за активността на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия. В Наредбата за реда за основаване и образуване на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и изключителни обстановки и премахване на последствията от тях се регламентира опция, с изключение на общините, и юридическите лица да основават доброволни формирования за своя сметка. В тези случаи юридическите лица ще дефинират структурата, реда за образуване активността на доброволното формирование, негови началник и заместник-ръководител, ще реализират подбора на претендентите, образованието им, застраховката и оборудването на доброволците. Аналогично на случаите с доброволните формирования, основани от кметовете на общини, териториалните органи на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " – Министерство на вътрешните работи, ще подкрепят процеса на образование на доброволците към юридическите лица.

Отпада условието при кандидатстване да бъде прилагано единодушие на работодателя, защото то съставлява ограничаване за искащите да станат доброволци. Предвижда се кметът да уведомява работодателя, че негов чиновник е доброволец към общината, след регистрирането му. Създава се също опция по документално стимулирано предложение от ръководителя на доброволното формирование до кмета да се приключва участието на доброволци, като бъдат посочени претекстове за това.

На по-малките общини – с население до 20 000 души, се дават три благоприятни условия за обезпечаване на непринудено формирование – пожарен, избавителен или различен автомобил със съответното съоръжение. Целта на тази смяна е да се даде опция за подвижност на доброволните формирования и обезпечен най-малко от механически средства, с които да се увеличи успеваемостта им при оперативна интервенция.

По отношение поощряване образованието на доброволците се вкарва период до две години от вписване на доброволеца, в който той да премине първичен главен курс. Дава се опция това да става и в лицензирани центрове, които правят образование по одобрен проект и стратегия за специалност " Спасител ". Включва се текст, с който се разрешава постройките на ГДПБЗН да се употребяват безплатно от доброволците при образованието им.

В приложение към Наредбата е даден образцов вид на проект за взаимоотношение, с който се цели основаването на предварителна организация за присъединяване на доброволци в действия. Правна наредба получава взаимоотношението и координацията сред кметовете на общините при потреблението на доброволни формирования от една община в друга. В тази, както и в другата променена от държавното управление разпоредба – за изискванията, реда за приемане и размерите на възнагражденията на доброволците за образование и за осъществяване на задания за отбрана при бедствия, се урежда правото на доброволеца за здравно и обществено обезпечаване, както и за обезпечаване за опасности, като осигурителните вноски ще се внасят от кмета за сметка на държавния бюджет.

Във втората разпоредба се уточняват също текстовете за продължителността на присъединяване на доброволци в образование или действия. Вместо в дни, те ще се пресмятат в часове, защото в множеството случаи присъединяване на доброволците, респективно изплащаното им заплащане, се регистрират в часове. Като приложение към наредбата се вкарва примерна заповед на кмета на община при пораждане на събитие, което изисква присъединяване на доброволци. Целта е уеднаквяване на практиката в страната.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР