Промените в Закона за хазарта, внесени от народния представител от

...
Промените в Закона за хазарта, внесени от народния представител от
Коментари Харесай

Промените в Закона за хазарта влизат в парламента

Промените в Закона за хазарта, импортирани от народния представител от Обединени патриоти Валери Симеонов, влизат за разглеждане в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Лидерът на НФСБ и народен представител от „ Обединени патриоти “ Валери Симеонов
Депутатите ще пристъпят към първо четене на законопроекта незабавно след гласуването на вота на съмнение към държавното управление на Бойко Борисов зараади неуспеха в политиките по околната среда, водната рецесия в Перник и ръководството на боклука.

БГНЕС напомня, че в средата на предходната седмица Комисията по бюджет и финанси поддържа на първо четене измененията в Закона за
хазарта, предвиждащи държавен монопол върху лотарийните игри, които да могат да се провеждат само от Българския състезателен тотализатор. Вносител на текстовете е водачът на НФСБ Валери Симеонов. По думите му с измененията тотализаторът ще усили неведнъж приходите си, част от които ще може да се пренасочат към развиването на спорта в България. Предложението планува още лотарийни талони да се продават само в лицензирани от Комисията по хазарта обекти, които обаче не би трябвало да се намират на разстояние по-близо от 300 метра от учебни заведения и университети.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ с ограничението на опцията различен с изключение на Българския състезателен тотализатор да прави активността по
лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се популяризира. Годишно българските жители, нормално пенсионери, дават над 1 милиарда лв. за една игра, която заблуждава, че не е хазарт, заяви тя.

Собствениците на частни лотарийни игри от своя страна излязоха с позиция, в която се показва, че са изплатили всички дължими по закона налози и такси и съблюдават буквата на закона подобен, какъвто той е. В публична позиция, подписана от Нове АД Холдинг, Intralot SA, Национална
лотария АД, Евробет и БАРХИ, декларират, че противоконституционно лишаване на настоящ лиценз носи своите правни последици и евентуални финансови компенсации в размер на милиарди.

Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) влязоха в Държавната комисия по
хазарта, откъдето иззеха документи. Изпълнителният шеф на АДФИ Георги Начев направи изказване пред публицисти, че до момента инспекцията по проблема с таксите на хазартния бранш, която им била предоставена от финансовия министър Владислав Горанов, е посочила, че страната е можела да получи 210 млн. лева повече през последните пет години единствено от моментни лотарии. По-късно от прессъобщение разбрахме, че “несъбрана от обособените уредници на хазартни игри, се оказва доста по-голяма ”.

АДФИ ревизира Държавната комисия по
хазарта за интервала 2014-2019 година за дължимите такси за хазарт. Според член 30 алинея 3 от Закона за хазарта за поддържане на лиценз и за образуване на хазартни игри, Комисията събира държавна такса в размер на 15% от направените залози за всяка игра. Начев съобщи, че държавната такса за моментна лотария и всички останали е видно, че би трябвало да бъде 15% върху направените залози за всяка игра. Единственият оператор, който е заплащал въпросната държавна такса е държавното дружество „ Български състезателен тотализатор “. Останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра са заплащали държавна такса от 20 на 100. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР